Thursday, January 27, 2011

Harapan Palsu Yang Memecahkan Hati

Assalamualaikum.

Seperti yang aku pernah inform pasal UK university choices, Cardiff and Glasgow, kawan-kawan aku dah pun pergi interview, so, nampak sangat macam aku memang takde harapan nak study kat sana. And tinggal dua, Aberdeen and Bristol.

Aberdeen rupanya selama ini bagi harapan palsu dekat aku. Bagi ucapan Merry Christmast, Happy New Year, tapi taknak pun bagi ucapan, "Congrats! You're invited to attend our interview at bla bla bla...". Aku tak tahu lah aku frust atau tak, sebab kawan aku yang apply Aberdeen dah dapat offer pergi interview.

And macam biasa, kawan-kawan akan cakap, nanti-nanti kot dia bagi email offer interview. Ah, dusta belaka. Kalau Aberdeen bagi email serentak kat mereka bertiga, kenapa tak dekat aku and kawan aku lagi seorang kat sini yang apply Aberdeen jugak. Memang nampak harapan tinggal harapan.

" there’s a truth behind a cry
and there’s a cry behind a lie
there’s a hope on every fright
there’s a light on every night.."-letto

Bila lepas makan lunch, balik bilik and layan lagu Letto and at the same time layan jiwa sendiri, actually aku frust. And emo lah kejap. T__T Huhu. Aku cuma tertanya,

  • personal statement waktu apply teruk sangat ke sampai uk uni taknak aku?
  • cikgu aku bagi tak bagi predicted grades straight A ke?
  • referee yang tulis reference tak cukup bagus ke?

If sebab universiti taknak panggil aku interview sebab alasan di atas, aku redha. Sebab aku dah cuba jadi budak baik dalam kelas, cuba yang terbaik dalam exam aku, dan cuba yang terbaik untuk tulis personal statement aku. Sekali lagi, REDHA.

Barangkali Allah nak uji daya kesabaran aku bila lihat kawan-kawan aku yang dapat offer interview. Barangkali juga Allah nak aku latih diri supaya sentiasa redha ke atas setiap perkara yang terjadi.

Last but not least, good luck Atiqah for your first UK university interview from Aberdeen. Aku jeles tahu! Haha. Nanti buat mock interview dengan aku time aku free-free nanti.

Sekian, wassalam.

p/s-aku terpaksa langgar peraturan waktu yang ditetapkan untuk berblogging.

13 comments:

M. Faiz Syahmi said...

aku... taktau nak cakap apa sebenarnya., sebab aku pun rasa gak apa ko rasa.

hmm. satu lagi harapan kan.?

Bristol.?

Amanina said...

aku speechless jugak T_T

Norain Ishak said...

faiz syahmi, ye, untuk uk bristol la.ireland tak tahu la macam mana.pastu ade harapan lain, itupun kalo mara bg apply aussie and rep czech.

hanis, haha.dia plak speechless.ape kes.ko da slamat india.huhu.

Hur Ain~ said...

sabar ye ain...mungkin yang terbaik Allah tetapkan untuk Ain dekat tempat lain..
jangan fikir sngt kenape xdpt..sbb Ain kan dah usaha..Allah tngok usaha kan..bukan natijah :)

insyaAllah ade rezeki untuk Ain nanti (^__^)

arehadi82 said...

berdoa & bertawakal...

miss sadiq! said...

xpe ain.. jgn putus hrpn ye ain...

Norain Ishak said...

hur, angah, sadiq,

thanks all..:)

Amanina said...

mungkin aku dapat india, sebab aku tak kuat kot kalau jadi macam ni.

btw, ielts nanti buat leklok k! alhamdulillah, budak2 mara batch aku semua lepas rasanya. ko pun boleh! fokus utk skor ielts jugak ea

Norain Ishak said...

hanis, thanks for the words of encouragement.ielts aku 12hb.currently tgh nak brush up skill writing.haha.asyik band 6.5 je writing, adeh.bajet nak dapat band 9 je.haha.

itekkiut said...

hai awak! ;p

kuatkan hati.iAllah,Dia ada another big plan for u. :)

Norain Ishak said...

nurain, insyaAllah.doakan kita yer. :)

I am.. said...

haha, ain.glasgow da reject aku!

Norain Ishak said...

ummu, glasgow reject aku juga.wah gembiranya.puhhh.