Wednesday, July 27, 2016

That Inner Drive in Kids...

Assalamualaikum...



Hari tu masa dalam kereta Angah jalan jalan raya, she told me about a mother of a student yang sama kelas dengan Firas. Anak dia dapat nombor satu dalam kelas macam tu. Somehow kagum jugak macamana budak budak baru darjah 1, dah ada inner drive untuk excel in studies, sama ada naturally pandai ke atau macamana.



Looking back during my time, masa sekolah rendah dulu, takde lah gigih sangat belajar sampai nak jadi top in the class. Memang rilek rilek je la. Macam takde la kisah dapat no 20 ke, no 30 ke. Antara subjek yang score sikit ialah pendidikan Islam sebab masa tu macam tak reti sangat nak baca tulisan jawi, plus tak pergi sekolah agama, lels liberal sangat haha. Bila dah darjah 3 tu baru la dah terror baca. Only masa dah masuk darjah 4, dah mula rasa insecure asyik dapat no 20 lebih macam tu. So, pada masa itu lah, dah dapat kesedaran, kena belajar betul betul.



And alhamdulillah after dah dapat kesedaran tu, result exam pun makin baik sampai masuk darjah 6, ada seorang budak ni cakap, "kenapa kau tetiba jadi pandai ni,"... I was like, kau dah kenapaa tanya camtu. But itulah kiranya my classmates realised that I was one of their competitors at that time.



Point nak cakapnya kat sini, kadang kadang ibu bapa push anak anak untuk study, hantar segala tuisyen bagai, tapi sedar atau tidak yang anak anak ada minat untuk belajar atau tak. Kalau ada minat, boleh polish, bagi positive encouragement dan sebagainya. Bila anak anak ada kesedaran, tak perlu paksa buat homework, tak perlu paksa suruh study. Bila ada kesedaran, anak anak akan ambik iniatiatif sendiri. The question is, macamana nak bagi ada kesedaran dan kematangan?



Pun begitu, I don't have answer for my own question. But the gems of life that I've got from my Ayah, pentingnya doa ibu bapa untuk anak anak. Pentingnya bagi makan makanan yang sihat dan segar. Maybe as in my case, my Along got into university, so ada kesedaran la nak kena masuk U jugak, and as time passed by, bila Angah masuk UIA, Aishah masuk poli, makin la rasa, I need to get into university too! And rasanya kesedaran tu jugak seiring dengan timbulnya rasa daya saing dengan classmates, so menyumbang jugak inner drive nak belajar betul betul..


Tapi zaman sekarang ni, dengan macam macam anasirnye, gadjetnya, tak tahu laa nak cakap macamana.. Parents sekarang rasanya although sibuk bekerja, nak kena juga rapat and alerts dengan anak anak. Faham je orang sekarang, both parents bekerja, kadang balik kerja penat untuk layan anak anak yang seek for attention. Tapi tu la cabarannya sebab anak itu amanah Allah. Kalau nak flashback when I was in standard 4 kot, pernah la ternyanyi lagu depan ayah sambil sambil kemas beg, then ayah bagitahu mak, suruh mak bagitahu myself, "Jangan nak nyanyi nyanyi, ingat da besar nak jadi penyanyi ke apa".. Haha ayah memang garang la. Sebab tu tak berani nak buat hal.



Pastu, recent issue pasal konsert Selena Gomez, cuma terfikir, macamana nak jugak nak didik anak anak supaya letaklah dia di mana mana pun, dia tahu jaga diri, jaga agama dan tak mudah terpengaruh dengan hal yang tak bermanfaat dengan dia... Tak boleh nak harap outside punya kempen je jangan itu jangan ini, tapi macamana sebagai ibu bapa nak bentuk jati diri yang kukuh dalam anak anak... Mencabar sangat, moga bila tiba masanya, Allah bagi petunjuk kepada kita.



So, itu je lah rambling hari ni... Ramai orang sibuk nak kawen, sampai terlupa nak timba ilmu mendidik anak anak. Moga kita kita yang belum kawen ni, at least belajar belajar lah sikit agar boleh buat panduan.. sebab kadang kadang ilmu ini teori, anak anak ni setiapnya lain approach nya gitu laa.



Sekian, Ain yang masih duduk saje di rumah.. Wassalam.

Wednesday, July 20, 2016

Pasca-Medschool : Common Mistakes As A Medstudent

Assalamualaikum..

Boleh tahan 'meroyan' duk rumah saje ni. Jadi dengan menulis serba sedikit ni dapatlah sikit mengubat sindrom yang melanda penganggur seperti diri ini.


Ok, actually dah lama dah nak tulis pasal common mistakes by medical students in medschool. Well, entry hari ni bukanlah generalisation kepada semua medical students, lebih kepada muhasabah diri sendiri, although dah habis medical school pun. Sebab kalau boleh, taknak lah jejuniors buat common mistakes ni. Being a senior, kita mesti lah nak junior kita jadi lebih performmm dari kita, ye dop?




So, common mistakes seperti di bawah...


#1 Revision planning yang too idealistic

Being a planner myself, selalu buat juga kesilapan seperti ini. Kadang plan tu jadi tak realistik. Bajet macam boleh cover so muchhhh topiccsss in a day, but end up tak mampu pun sebenarnya sebab schedule penuh dah tak realistik pun. Apa yang penting, revision planning kena lah yang berkemampuan untuk dicapai dan pada masa yang sama fleksibel. Sebab kalau buat plan yang tak realistik ni, silap-silap banyak buang masa asyik nak kena adjust plan sedia ada. Jadi, merancanglah dengan realistik, ok!



#2 Just for the sake of logbooks

Ada sesetengah departments semasa di medschool, memang ada suruh siapkan logbooks yang ada beberapa tasks yang kena buat and then kena hantar. Benda baiknya bila ada logbooks ni, medstudents jadi kuranglah sikit malasnya. Tapi yang jadi tak best, bila kita buat tasks tu for the sake of nak dapatkan signed off je. Buat pun ala kadar and cincai. Kurang daya initiatif untuk buat all out. Tak kata kat sesiapa la, haha sebab kata kat diri sendiri. So, in case la ada yang masih ada habit macam ni, tak terlambat la untuk berubah agar buat sesuatu tu sebab kita betul betul nak belajar, nak gain a skill, bukan semata-mata nak dapat sign and hantar logbook je.



#3 Malu dan takut dikecam semasa bedside tutorials

Amboi tak menahan sangat guna takut dikecam, dah macam hashtag #jangankecamsaya pula. Masa bedside tutorials, selalunya Reg/SpR/Consultant akan suruh any medstudents in the small tutorial groups untuk volunteer ambik history or perform physical examination. Dan almaklumla juga selalunya orang yang lack of self confidence ni kadang malu malu nak volunteer sebab takut kalau salah buat nanti, confirm confirm dapat kritikan daripada senior doctors depan kawan kawan yang lain. So, punyalah avoid eye contacts, last last kena point out juga kena ambik history and examine patient (haha true story). If I can re-do my medical schools (of course memang taknak laa), I would like to volunteer myself to examine patient kalau doktor suruh. Sebab pentingnya biasakan diri ambik history and examine patient depan consultants, sebab masa the real final short cases exam, memang kita kena buat exam depan consultants. So kalau dah biasa buat, tak kekok nak examine patient on the real exam day and consultants pun akan impress eh students ni macam pro je examine patients.



#4 Tak fully utilise outpatient clinics

Pergi outpatient clinics memang kadang kadang, boleh tahan bosan. Especially kalau duk dengan doktor yang jenis yang tak entertain students. Bila nak dekat finals exam hari tu, baru lah macam sedar kepentingan pergi OPD (outpatients department) ni sebab kat OPD ni la sumber sumber patients untuk exam shortcases exam. Terutamanya neuro patients, rheumato patients, thyroid patients, endocrine patients, cardio patients, respi patients, and etc. Orang kata, kalo pergi OPD, duduk la dengan consultants. But I beg to differ sikit. Sebab pernah ada pengalaman, duduk dengan SHO or Reg, lagi banyak mengajar dari duduk dengan Consultants. Bergantunglah. And prepare la some 'intelligent' questions to ask. Sebab kadang doktor ni bila tak tahu nak ajar apa, dia yang akan tanya, kalau kita ada soalan nak tanya. My mistakes, tak prepare apa nak tanya, sebab tu rasa useless je pergi OPD, hoho. So, dear adik2, bersemangatlah pergi OPD, tanamkan diri OPD ni best and you will learn a lot then!



#5 Practise for written papers

Kalau tanya rata rata medstudents, paling sikit pun, maybe dah 5 kali khatam OHCM. Tapi tu la, kadang kadang kita asyik baca buku, buku itu, buku ini, sampai lupa nak test knowledge kita sendiri. Tup tup, bila nak dekat written exam, haa baru la mula nak practise, and itu sebenarnya kinda da terlambat... Sebab bila nak dekat exam tu sepatutnya tinggal nak polish bahagian bahagian yang kita kabur je. As for me, practise MCQ je throughout the final year, tapi neglect sikit bahagian soalan short essays and essays, so memang running out of time, memang struggle buat latihan last minute. So, kalo boleh, plan your time wisely untuk dapat buat latihan essays time awal awal sem sikit.



#6 Menonong sahaja semasa ward rounds

Haha ni especially memang sengsara la kalau masa rotation surgery. Ward round 7pagi kot. Pukul 6.30am dah nak kena keluar di kala housemates masa lagi boleh berlegar di atas katil. Dah sampai ward 7pagi, nak kena tunggu team sampai pulak. Kadang on time, kadang lewat. Lumrah medical students memang asyik perlu menunggu orang orang besar. Hehe sedih betul. So kadang tu disebabkan dah penat tunggu, time ward round, semangat pun macam acuh tak acuh. Last last tak belajar apa apa pun masa ward round. Sedih. Itu laa yang selalu rasa. Only bila lepas jawab soalan MCQ time finals hari tu baru sedar kepentingan ward round tu sendiri. Sebab masa MCQ, banyak soalan yang tanya "what is the most immediate action" etc etc. So kepada yang masih di medschool, pastikan sel sel berhubung semasa ward round, alert, and fikir apa soalan yang sesuai untuk tanya, have a conscious mind like kenapa macam ni macam tu, ada ke effect dia macam ni ke macam tu. I rarely did that during my time, sebab selalu rasa terpaksa bila pergi ward round. Tu la orang tua pesan, buat kerja kena ikhlas, baru ada berkat. Ni tak ikhlas pergi ward round, tu pasal masa terbuang macam tu jerrr.


#7 Tak ambik port masa tutorials

Bila masuk final year, memang kurang sangatlah tutorial spoonfeeding ni, memang asal consultant masuk nak bagi tutorials, memang sesi soal jawab memanjang saje. Kadang tu kita ni macam tahu jawapan kepada soalan consultant, tapi tak berani nak jawab atas alasan takut salah. Kalai tengok style budak irish, deme takde lah level genius ke apa, tapi konfiden jawab walaupun actually boleh nampak dia pun goreng je jawapan tu jugak. So, kena la belajar speaks out dalam tutorial, mula mula rasa segan, tapi kalau dah biasa buat, kita akan gain confidence yang diperlukan semasa sesi viva exam ke apa. And I pulak kalau tak tau jawapan, memang suara, ekspresi muka buat je confident, walaupun tahu dah bukan jawapan tu dia nak hehe. Kalau BSN kata yang penting ikhlas, I pulak kata yang penting confident.....je goreng :')



Hmmm. Rasanya tu je la yang dapat difikirkan buat masa ni. Semuanya dari hati sebab memang buat pun kesilapan ni semua. Only masa nak final year, baru lah rasa sudah terhantuk baru nak tergadah and alhamdulillah Allah beri rezeki dapat habis medschool jugak.



Merenung kembali life as a medical student, memang tak mudah la. Kalau orang kata budak medik ni sekadar menghadap buku and menghafal saje, pun tak betul juga. Skills lain pun diperlukan jugak.


Bak kata omputih, "I  am not saying it's going to be easy, but I am saying it's going to be worth it."


Sekian, catatan seorang penganggur..


Wassalam..

Wednesday, July 13, 2016

Expect Nothing, Appreciate Everything

Assalamualaikum...

Ya Allah lamanya tak update blog. At least time jadi finalmed dulu, gagahkan jugak at least update blog once a month although takde siapa nak baca pon. Haha. Ni sejak abes medschool, langsung tak update apa apa. Macam sibuk sangat je menganggur...

First time dapat beraya tanpa perlu risau or counting days bila nak kena balik Ireland. Kalau tak dulu, kalau jumpa sedare mare, suka tanya, "bila balik sana balik?" Haha sensitip okay soklan camni.
And untuk tahun ni, the most asked question by the people I met throughout Ramadhan and Syawal ni ialah....

"Bila nak start housemanship...?"

So sebagai acah-acah penyabar, template jawapan I ialah baru je apply, hantar form etc etc, senior lepas paling awal bulan feb, etc etc, duk rumah, etc etc, duk rehat etc etc. 

So basically itulah serba sedikit my personal update about my life at the moment. Haha mati kutu jugak duk rumah saje ni, walaupun adalah baca buku non medic sikit sikit, tengok tv, kena lectured dengan ayah, basuh pinggan sikit sikit, masuk dapur sikit sikit haha. Other than that, it has been pretty boring. Ni my sister suruh apply jadi cikgu KAFA, tak tahu laa qualified ke tak diri ini, huuu. 

Ok la who cares anyway pasal kehidupan I yang kurang produktif di rumah... Let me write something productive sikit ye dop.

Pernah dengar tak quote like "God-sent" especially referring to the people we love camtu. Well, actually for me, setiap orang yang kita kenal, setiap orang yang kita jumpa, sama ada baru kenal or jumpa, dah lama kenal or jumpa or apa apa je, adalah kind of God sent kepada kita.



Having in mind that everyone is unique in their own way, setiap orang yang kita kenal sedikit sebanyak will teach us something about life. Kalau siapa yang biasa buat personality test, ada 16 kind of personalities okiess haha. So, memang setiap dari kita ni berbeza. Walau sesama kepala (satu kepala) pun kita, mesti ada point point perbezaan.

Antara salah satu 7 habits of highly effective people ialah seek first to understand. There are time where we feel like kenapa dia act macam ni macam tu. So, if we know like, personaliti dia sekian sekian, then we will understand of patut lah dia behaving like this and that. Again, having in mind that each of us has our own strengths and weaknesses, we should be aware of how to use our strenghts to cover the weaknesses of our friends and vice versa. And most importantly, how we want to compromise with each other personalities.

Back to the "God-sent" things, I do believe every person we met, taught us something..

For example...

Kalau kita kenal orang yang sensitif, kita akan belajar untuk lebih bertimbang rasa..

Kalau kita kenal orang yang garang, kita akan belajar untuk jadi lebih penyayang..

Kalau kita kenal orang yang suka bercakap, kita akan belajar untuk jadi pendengar yang lebih baik..

Kalau kita kenal orang yang pendiam, kita akan belajar untuk lebih memberi ruang kepada orang..

Kalau kita kenal orang yang rajin, kita akan belajar untuk jadi kuat berusaha..

Dan after all, kalau kita kenal orang yang buat kita rasa emotionally drained, kita akan belajar untuk menjadi seorang yang penyabar..

So, begitulah.... Kalau kita fikir beginilah cara Allah mendidik kita, kita akan nampak betapa indahnya hidup ini sebab setiap apa yang kita jumpa, adalah semuanya dari Allah untuk menjadikan kita hamba Dia yang lebih baik dari sebelumnya.

Akhir kalam, expectations kills, so expects nothing and start appreciates everythings :)