Tuesday, June 20, 2017

Discaj O&G

Assalamualaikum and hello people!!


Lama gila tak update blog. Ini memang gila-gila punya habuk sebenarnya. Last sekali update blog masa baru habis PTM bulan Disember tahun lepas. Sekarang ni almost setengah tahun dah kot tak update.


So memandangkan, I’ve just recently being ‘discharged’ from my very first posting yakni O&G, rasa nak share serba sedikit pengalaman yang tak seberapa.


Jadi first poster is never easy. Pertamanya sebab baru nak belajar cara bekerja, lepas tu nak kena belajar cara bekerja DENGAN BETUL, lepas tu nak adapt dari transition medical student kepada penjawat awam, daripada teori kepada praktikal, nak gain trust from MO (medical officer). Tak kira lagi kejutan budaya dari Ireland ke Malaysia nya. So, memang bukan senang. Tambah-tambah jadi first poster dalam department yang banyak risiko medico-legal nya, jadi faham-faham sahaja kalau MO (medical officer) jadi strict lebih dan banyak pantang larang dalam department O&G ni.





Mengenang kembali memori mula mula masuk department O&G ni, pada 21 Disember. Masuk dengan lagi 7 orang first poster generation housemen kontrak, luls. Nak adapt tu memang payah la, tambah kalau slow learner and bila time aku cam jadi blur kejap tu, memang sedap lah kena dengan MO kan, haha. Aku admit lah yang aku banyak buat silap, jadi rasanya itu jugak yang contribute kepada sebab kena extend dalam department yang aku sayangi ini.


Tak boleh nak dinafikan, nak pergi kerja tu memang tak motivated langsung ok. Dengan anxiety nak review patient, nak present case kat MO or specialist. Yang masih jadi medical students tu, polish la skill present case weyh, kalau tak, hangpa akan menyesal bila fikir kenapa present very badly time round dengan MO or specialist bila hangpa dah jadi housemen. I’ve learnt my lesson in a hard way. Plus, aku ingat lagi time aku rotation O&G kat Ireland dulu, memang banyak main-main and just for the sake of getting signed off je. Boleh score teori on papers, tapi belum tentu score bila dah masuk alam pekerjaan yang sebenar. Tak kira lagi kalau kena perli, “eh Ain ko Ireland bound kan, mesti la terror kan,”. Ada pulak, “eh rugilah government sponsor mahal-mahal hantar oversea kalau buat kerja macam ni,”.


To be seen as not so competent houseman, mencabar minda weyh. To be most of the time being rejected from entering emergency cases untuk caesarean section pun boleh bikin kecewa jugak. Satu benda lah yang aku fikir, kalau kau tak bagi peluang, then macamana housemen tu nak mahir untuk assist. And to be honest, after 4 months of O&G, baru lah muka aku masuk assist Caeserean section sebab masa tu yang had hebat-hebat assist dah gone going to their next posting.


Cerita kalau kerja dalam labour room pulak. Masa aku satu group dengan Sumaty and Hamidi, banyak depends kat Sumaty kalau tak dapat nak buat ARM (artificial ruptured of membrane) atau dalah Bahasa melayunya, pecahkan air ketuban patient. Tapi sejak jadi senior, aku push diri aku, nak taknak kena kasi pecah gak. Kalau groupmate aku tak dapat, aku kena kasi dapat jugak. Sebab kalau tak, nak kena panggil MO pulak. Bila dah kena nak panggil MO, boleh tercalar juga ke-competent-an aku sebagai houseman O&G yang lebih senior. And then zaman dulu, palpitation kot kalau nak pergi kerja labour room, sebab banyak benda yang unexpected. Patient high BP la, patient demam la, patient yang datang-datang, check check os full (jalan dah buka penuh) and etc etc. Tapi lama-lama sebab kita dah tahu apa nak kena buat, how to handle, boleh jadi chills and tenang sikit pergi kerja labour room.




And the after sedar kena extend, supposedly habis 20 April 2017, tapi 3 weeks before, I was being informed kena extend. And kalo O&G, kalo extend memang takde 2-3minggu ke sebulan ke apa. Memang-memang 2 bulan terus. Aku masih ingat lagi bila the other 6 of my first poster collegues habis O&G, sedih kot mengenangkan aku kena stuck dalam O&G lagi 2 bulan. Kiranya masa akhir Mac masuk ke bulan April, memang serius aku rasa macam miserable gila jadi houseman and rasa nak quit pun ada. I’ve cried almost every single night mengenangkan nasib. Tapi tahu je la, spesis ego kan. I just keep going. Buat muka macam takde perasaan je. Buat muka macam I’m fine to be extended. Btw, ego ni sejak zaman masuk MRSM Taiping lagi, rasa macam nak keluar asrama je, tapi sebab ego tu, tahan je sampai la dah fully adapt tinggal kan boarding school. So sometime ego ni kalau ada baiknya, kita perlu ada ego tu, hihi.




Ingat lagi kawan-kawan satu department yang berani tanya, “Ain, kau okay tak?”. Berani betul tanya hahaha. Lalu menjawab dengan gelak sempoi je la, “Ada ke orang okay kena extend? Tak okay pun, kena okay jugak lah,”. Gitu positifnya pada masa itu. Aku pun redha lah kena extend. Kalau nak MIA (missing in action) pun won’t change a thing. Aku bajet bajet, kehadiran aku perlu dalam O&G sebab masa tu ramai gila habis posting O&G, so yang tinggal senior first poster macam aku and Syazana. So, aku fikir, maybe ini peluang aku bak kata siapa #tamakpahala peluang untuk aku ajar housemen yang baru masuk posting O&G. Kadang-kadang tu rasa tak layak jugak nak ajar ke guide whatever sebab rasa “aku pun kena extend, nak ajar orang lain pulak”. Tapi aku percaya, apa yang kita tahu, yang kita yakin yang kita faham betul,  skill yang kita mahir, kita ajar and bantu and share dengan kawan-kawan lain. Kalau tengok dengan mata halus, dia macam rantaian pahala. Kalau kita ajar benda yang betul, nanti later on, dia akan ajar kat orang baru yang lain pulak, dan begitulah seterusnya.


Bila dah semakin lama dalam O&G ni, rapport pun dah much better dengan MO, sebab dah tahu macamana nak buat kerja dengan betul, kalau review patients, dah tahu apa MO nak tahu sebenarnya. Bila rapport dah okay, siap boleh sembang macam biasa je dengan MO, walhal dulu macam enemy hahaha. Bila rapport dah okay, MO pun okay je nak signed off logbook. Aku awal-awal dulu, rapport tak baik sangat, most probably sebab masa tu tak competent enough. And nak dapat signed off punya lah susah. Biasalah MO, mesti lah nak ada orang bawah dia yang dia boleh harapkan, yang dia boleh percaya untuk jaga patient kat ward and you boleh make their life easier…




Bab bab MO O&G, aku taknak komen. Tak kisah la MO kita tu macamana, we are the one yang handle our own selves.  Either kita nak ambil hati atau nak moved on, ataupun sometime kadang aku selalu cakap dalam hati, “malas nak layan” haha maksudnya takyah ambil hati. Kalau betul salah kita, kita admit. Kalau bukan salah kita, gunakan konsep malas nak layan tu. Bila malas nak layan, muka stone je la aku buat haha. Mulut MO is mulut MO. Kita jaga mulut sendiri sahaja gitu. MO kalau dah suka, kau buat salah, dia takkan make a big deal. Tapi kalau dia tak suka, benda simple pun jadi isu besar. So, berbaiklah dengan MO-MO (MOMO), life will be less miserable, I’ve told ya.


So, itu je lah nak share haha. Next masuk posting surgical. Dah berkarat kot surgery knowledge aku, nak kena stufyyy.


Sekian, doakan ku dalam doa mu k.


Wassalam..

Friday, December 9, 2016

Post-PTM Rants

Assalamualaikum dan Salam 1Housemanship. Alhamdulillah, selesai sudah ber-PTM a.k.a Program Transformasi Negara. Kalau last week, dah tulis pasal pre-PTM rants, jadinya hari ni entry pasal post-PTM rants.


Seperti mana kita sedia maklum, kalau pergi kursus ni, cabaran bagi seorang introvert ialah untuk bersosial dengan orang lain dan mengelakkan awkward silence. Kiranya macam harus keluar dari comfort zone sebab nak kena make new friends gitu, haha. Kalau introvert sama introvert, both can appreciate comfortable silence tu, heh. Apa-apa pun alhamdulillah, the five days and four nights in Port Dickson, went well, not too bad laa in term of nak bersosial, first day is always the hardest sebab nak tukar switch introvert jadi ambivert haha.


Malam persembahan



So, nama pun program transformasi kan. Ada lah transformasi tu sedikit. Sebab before I went for PTM, cuak nak masuk housemanship tu tinggi jugak lah. Tapi setelah ber-PTM ni, level cuak tu dah berkurang sikit sebab dah boleh lebih menerima hakikat that I’m going to be a housemen in Hospital Kuala Pilah dalam beberapa hari lagi. Tambah pulak tidur pukul 1pagi, bangun pukul 6pagi. 5 jam je tido for the past four nights. And then the rest of the day, bak kata faci program, Duduk & Dengar je. Haha itu pun penat, wonder jugak masuk kerja long working hours, macamana pulak rasanya. But at least, time PTM ni dah warm up tido 5 jam je hahaha.


Pengisian ceramah banyak explain pasal tanggungjawab as penjawat awam, pasal gaji (lol tu je yang semangat haha), pasal cuti (pun semangat jugak tu) and perkara perkara lain jugak. Tapi actually ceramah yang paling best was by a psychologist, sebab menarik sangat pengisian dia. Briefly, beliau kaitkan personality dengan working environment. I think, most of my close friends pun tahu how obsess I am with personality thingy haha.


Bila kita lebih kenal diri kita ni macamana, so kita lebih tahu macamana nak handle sesuatu situasi tu. And bila kita kenal personaliti kita, kita tahu di mana kelebihan yang kita boleh gunakan dalam career kita, dan tahu kat mana kelemahan kita yang kita boleh baiki so that kerja kita jadi lebih baik. Bak kata psychologist tu lagi, “How you response to a situation, will make a big difference,”…


And paling rasa sadis tu sebab most penceramah pun quite surprise and simpati sebab kitorang ni first batch yang dilantik kontrak. Ye lah, semua orang nak kerja tetap kot, nak secure ada kerja, ada pendapatan hahah. So, bila jadi lantikan kontrak ni, definitely benefit dia tak sama sangatlah dengan lantikan tetap. Begitulah…. Tapi for now, jangan nak risau sangat pasal lantikan kontrak ke apa, kena focus apa yang ada depan mata dulu yakni complete housemanship dengan jayanya dulu.


And finally, dapat jugak jumpa ex-pengarah hospital Jelebu. Sebab masa pergi klinik gigi jelebu, ada pakcik kat klinik tu cakap dulu pengarah hospital Jelebu tu, orang Jelebu. Semangat kita kat Program jumpa orang Jelebu, tetiba dah bercita-cita nak jadi Pengarah Hospital haha, bagi chance la berangannn. Berangan kan percuma. Kalau tak hospital, klinik kesihatan pun jadi laaa. Haha.


Okaylah, itu je kot my rants for today. Overall, PTM best and transform la sikit sikit and kasi warm up sikit before masuk kerja. Berbeza sangat lah PTM dengan BTN masa before fly dulu, itu memang brainwash habis lah hahaha. Hopefully semua rakan-rakan se-PTM 109 orang tu semua tabah dah cekal lah menghadapi liku-liku kehidupan sebagai seorang housemen.


Semoga selain dari aim kita nak complete housemanship training within two year period, kita juga pada masa yang sama, bak kata my favourite Cork super senior asyik duk pesan, ENJOY housemanship tu sendiri. Ambil peluang untuk belajar, belajar, belajar dan terus belajar… Eleh korang jugak dulu duk jaja nak ambik medicine sebab dia life-long learning process hahahaha. And then nanti kalau kerna keluar kerja awal even before subuh, semoga kita curik masa sebelum keluar rumah tu buat solat tahajud sebagai sumber kekuatan.


Kadang kita mungkin tak nampak mana kekuatannya, tapi insyaAllah percaya pada Allah, takkan sia-siakan permintaan hambaNya kan, mohon kekuatan dan kemudahan dari Allah s.w.t….And sama sama jaga and tengok-tengokkan rakan-rakan sehousemen kita. Kalau boleh sama sama bantu, sama sama masuk, sama sama habis housemanship gitu..ameen


Sekian, selamat berhousemanship! Wassalam.

Thursday, December 1, 2016

Pre-PTM Rants

Assalamualaikum...


It has been a week since my last entry regarding post e-houseman rants. So, today it will be about pre-PTM rants. Yang tak tahu PTM ni apa, it stands for Program Transformasi Minda. Basically macam kursus induksi sebelum berkhidmat dalam perkhidmatan awam.




And so, for PTM and lapor diri kat hospital, there are quite a lot of stuffs need to be done. So, since last week, my schedule has been quite busy. Medical check up la, pergi akuan sumpah la, daftar kwsp, pergi request penyata akaun bank, viewing rumah sewa at pilah some more, beli beli barang keperluan yang tak cukup, buat chop, fews IG shopping benda tak cukup lagi, ambil sijil pendaftaran sementara MMC....aaa apa lagi entah. Ada je benda nak kena buat hari hari. And its tiring. Ada hari, I slept during midday sebab penat belah pagi buat itu ini and woke up around half 3 in the evening, lol, collapse habis, camne lah nanti dah masuk kerja dengan long working hoursnya. Hopefully the long working hours is bearable for me...Mmmm.


And then last minute revision lagi..... Like seriously my medical knowledge feel like.....where are theyyyyy? Haha. Sebab tu yang buat lagi cuak kot nak masuk kerja. Nak kerja pun nak kena ada knowledge jugak, right. At the moment, I'm trying my best jugak to accomodate my brain, at least with very basic stuffs like ingat balik cara nak buat procedures, physical exam, history taking, presenting case, ecg interpretation, blood analysis, x-ray, situation yang manageable expected as a HO, bla bla bla macam banyak pulak benda basicnyaaa. Ni la akibat tak mengurus masa sejak menganggur, hehs. Kang dah kelam kabut...


My emotion pulak has been much better compared to last week haha. Haha minggu lepas memang rasa cam mini-murung betul lol, blame the hormones. Now dah boleh terima hakikat, hakikat I'm going to be an hour far away from my parents and hakikat I'm now going to be a working adult soon. So, maturity and wisdom are very important to survive in a new phase of life...


And then sekarang pun dah join whatsapp group yang ada senior housemen from Pilah. So ada macam ramai jugak new housemen for this December intake. I can see ramai nerdies juga dalam group ni lol. And it is a good thing. Hopefully all of us can be a very supportive and helpful colleague to each other. Kat kursus PTM ni baru lah jumpa rakan rakan new intake ni. And so starting next week... terpaksa laa keluar dari my comfort zones, yakni to make new friends with others...


At the moment, half of me excited nak kerja (poyo ker) sebab teringat zaman jadi finalmed kat Ireland, sebab kat sana kan tak perlu pakai whitecoat, so kadang nurse mistaken us as junior doc and suruh prescribe medicine kat patients. Lol. And reaction masa tu, "Oh, i'm just a medical student,". So now, takde acah acah medical student dah. Sekarang ni, pegang tanggungjawab besar dah. And half of me, anxiety la macam biasa sebab benda baru, takut too dumb, too clueless to do a HO jobscope. Hopefully dapat adapt cepat...


And my father pulak, hari hari bagi ceramah masuk kerja... One thing yang menarik bila ayah cakap, kita kerja ni nak tolong orang. TOLONG ORANG. So, tak kisah apa apa pun kerja kita, TOLONG ORANG phrase is indeed something yang dipandang mulia dan disukai Allah s.w.t. tambah lagi kalau tambah dengan rasa ikhlas. Thus this remind me, betapa pentingnya nak kena refresh niat hari hari, why I'm going to work today....and kalau ingat balik betapa besar ganjaran melawat orang sakit, boleh ingatkan kembali betapa istimewanya pekerjaan yang amanah untuk kita ni. Gitulaaaa, semoga "long-acting" laa positivity ni, I'm just a normal human being, there are time where I will definitely feeling down later, but again as I mentioned last week, kena get up quickly! So, seriously in need of your sincere prayer. Okiesss.


My mak pulak, kalau masa drive pegi pekan, cakap, nanti dah kerja, tak dapatlah nak keluar selalu pegi pekan. Hadoi touching pulak kita dengarnya hoho. So memang dah berangan dah, offday je nak balik rumah, tido kat rumah. Nak makan food mak masak. Kerja pun tak masuk lagi, heh, HO contoh betul berangan camni.


Sentimental tu memang sentimental la. I have a very low level of sentimental threshold pulak tu, lagi laa. Kadang kadang tetiba air mata jatuh membasahi bumi mengenangkan jasa mak and ayah kat diri ini. Sangat banyak and tak mampu pun nak balas, hatta dengan wang ringgit sekalipun... Mampu doa agar Allah beri kesihatan yang baik and diganjari dengan syurga Firdausi atas budi baik both of them to me...


Okaylah itu sahaja ceritanya.. Minggu depan Monday to Friday, I will be in Port Dickson for PTM. Semoga makanan sedap. Haha. Nanti dah masuk kerja, makan kat hospital je, kalau ada masa laa hehs.


Sekian, #prePTMblues #preHOblues wassalam...