Sunday, August 8, 2010

Kenapa Tulisan Doktor Macam Ayam



Salam. Lega. Sebab dah berjaya siapkan PS untuk bagi Mrs B komen. Sejak jumpa dengan En. Mabecs pada Jumaat dua minggu lepas, baru hari ni aku dah buat yang penuh. So, good job untuk diri aku sendiri walaupun aku tahu, lepas kena komen, kena repair lagi. Takpe, takpe, aku cool kot. HAHA.


Okey, hari ni aku nak bercerita kenapa tulisan doktor buruk. Korang rasa kenapa? Sebab doktor ni tak reti menulis elok-elok ke, atau sebab doktor ni pemalas tahap gaban? Lalu aku google-google around, dan jumpa jawapannya.


Siapa dapat baca tulisan aku ni, aku belanja kat dining hall. Serius.


Sebab utamanya adalah kerana doktor ni kerjanya bukannya for the sake of tulisan cantik ke tak cantik. Tapi sebab nak merawat orang. Bayangkan lah, dalam satu hari, shift kerja lapan jam, doktor ada banyak benda dia nak kena tulis untuk report pesakit, nak kena sign. Jadi, mana larat nak tulis cantik-cantik.


Dah tu, doktor tulis guna tulisan cakar ayam tu sebab dia tulis bukannya untuk bagi public paham. Sekadar dia and nurse-nurse dia je paham. Entah-entah, doktor tu sendiri kot tak paham. Kalau camtu, tak tahu lah makcik nak kata apa. Tapi suspek ar kat nurse, macam mana lah diorang boleh paham tulisan doktor tu. Ada kursus baca tulisan cakar ayam ke?


Jadi, hari ni, mari kita belajar cara-cara nak menulis macam doktor ya :

  • singkatan : katakanlah patient tengah sesak nafas ataupun dalam hasa omputihnya, short of breath, takyah ar tulis panjang-panjang, tulis SOB je.
  • tulis kecik-kecik : jangan tulis besar-besar.buang masa dan buang kertas je.tulis kecik laju sikit.save time you know!
  • skip vowels: tkyh ltk vwl. manusia boleh baca tanpa anda vowel.safe ink doh!

So, ready nak tulis macam doktor? Amaran, don't try this during your exams! Salam.



7 comments:

Amanina said...

ain! aku boleh baca!! belanja aku kat dining hall ky cepat! hahaha. post mknn kat aku weh.. lapar gileeeee

inchEkPelukis said...

oke, saya cuba baca tulisan doktor kamo.;
selamat dtg ke blog saya
...anis living.

saya seorang blogger tegar.
saya suka bercerita tentang apa yang berlaku di sekeliling saya.
saya mahu jadi doktor.
sebab saya buat ......
paham tak apa yg saya tulis...~ !

Ummu safiyah said...

haha.. aku ny tulisan mmg sedia ada buruk ohh..sbb malas nk tulis lawa2.

norain ishak said...

AYAT YANG AKU TULIS ADALAH SEPERTI BERIKUT.


Selamat dtg ke blog saya
yakni Ain's diary..
Saya seorg blogger tegar.
Saya suka bercerita tentang
apa yg berlaku di sekeliling saya.
Saya nak jadi doktor.
Sebab saya buat tulisan gila hodoh
macam ni. paham tak apa
yg saya tulis ni !
Sekian, salam


Hanis, takde bukti yang anda boleh bace tulisan aku.hehe.

faiz syahmi, u're almost there.lagi sikit je aku boleh blaje kat dining hall aku.

ummu, kau was born to be a doctor ummu.cayalah!

Amanina said...

haha. ko ckp sape dpt bace je. tak suh sediakan bukti pun. hahahhahaha. :D takpe ah, aku dah makan nasi goreng pataya tadi. hehe

norain ishak said...

hanis, lol.da makan da.baru je ingat nak deliverykan domino pizza ke ktt.haha.

Amanina said...

aiseh, nyesal cakap dh makan. lol. hahaha