Friday, October 21, 2011

Popliteus Muscle

Assalamualaikum.



Lagu iklan dia bapak tak best doe. Lagu by sugar ray title abracadabra.


Baru balik dari kelas praktikal anatomy. Macam biasa ah tengok cadaver-cadaver semua. Dah biasa, ceh. Ye la, dulu kalau jumpa orang mati, automatik rasa macam meremang bulu roma. Tapi ni dah selalu tengok, tak rasa apa dah pun.


Hari ni belajar bahagian gluteal region and posterior thigh. UMMU BILA KAU NAK BELAJAR PART NI HAA? HAHAHAHA. Gluteal region ni kalau nak ikut bahasa kita ialah bahagian punggung ah. Ada satu muscle yang besar namanya gluteus maximus.


And tetiba otak aku terfikir, kenapa cannibal makan daging manusia? Sebab daging manusia warna dia sama macam daging lembu yang dah tak fresh tu. And ter-imagine lah sup daging, macam sedap. OKEY SAYA BUKAN CANNIBAL.



Yang merah itu popliteus muscle.



Oh tadi demonstrator aku tunjuk satu muscle dekat bahagian popliteal fossa. Kat mana popliteal fossa tu? Dekat bahagian belakang lutut korang tu. Kat situ ada muscle namanya popliteus muscle. And dia cakap lah, poplietus muscle is the ONLY muscle yang membolehkan kita unlock our lutut.


Means that, kalau korang berdiri tegak, maknanya lutut korang tengah lock lah, but bila korang nak mengayuh basikal, popliteus muscle yang bagi korang untuk mengayuh.


Siapa yang bagi popliteus muscle ni?


Allah s.w.t.


Aku tak sure lah demostrator tu Muslim ke tak, cuma dia cakap lebih kurang camni lah, "God has created very small small muscle to let us unlock our knee, if not we just stand straight. So, that's why we should believe the existence of God who has created this for us,"


Aku rasa ayat tu paling best kalau bagi kat atheist kot.


And juga kepada kita supaya syukur and berterimakasih lah sebab Allah sempurnakan tubuh badan kita ni. Tapi tu lah, suka taknak ikut perintah Allah. Kang Allah tarik balik nikmat kesihatan tu kang, baru sedar diri. Duhhh.


Okey lah, kena pergi masak. Bai, wassalam. And take care. And LOL. Lots of Love.

4 comments:

Saya Piya said...

hahaha. tak yah nak mention aku lah wehh.. ala, budak cork kan mantopp study. kitaorg stdy psal upper part body dlu, tmasuk tgan,n the nerves sume. wallaweh, bila nak wat vid call dgn aku doh?

Amanina said...

hahaha punggung dalam bahasa czech = zadek

Norain Ishak said...

ummu, ok dah.

hanis, aku balas komen kau kat blog kau kat sini,hehe, kat sini kelas packed gak ah, tapi ade gak masa terluang nak hapdet blog.korang kan exam selalu.ktorang next month bru de exam

najwa karim said...

ain.lect aku xde pn kait2 dgn tuhan..haha..igt sendiri2..
=D