Friday, September 9, 2011

Random Thoughts Dua Hari Sebelum Merantau,,, insyaAllah


Assalamualaikum.

Update pasal ayah. Okey ayah dah discaj dah hari ni. And lega sangat bro. Penat ahh duk hospital. Kalau kerja as doc kat hospital tu lain cerita laa kan.

So petang tadi pergi beli selimut ringan, kain batik. Bagasi coklat aku sangat senak. Nasib baik tak muntah. For check in luggage, ikan bilis tak letak lagi. So, esok, pergi beli ikan bilis sikit. Nak beli buat stok pun tak boleh blah gak, beg aku kan sengkak.

Pastu ada benda-benda kecik tak settle lagi. Ada important docs yang tak pergi fotostat lagi. Gambar passport tak pergi cuci lagi. Mangga for check in luggage tak beli lagi. Krim alahan kalau gatal tak beli lagi. Minyak cap kapak tak beli lagi. Panadol tak beli lagi. Apa lagi eh?

Pastu nak pergi "euro-kan" cash rm yang dapat hari ni. Kayo makcik doe.

Sat gi nak buat financial planning for the first six months. Sebab duit ni kalau tak plan betul-betul, hilang macam air je. Laju je habisnya. Tak mau jadi cam kat ky lah. Main belanja. So, now, taknak susah mak ayah nak transfer duit ke apa, sekarang kena berdikari manage duit sendiri. 

Sekiranya Ummu Safiyah membaca entry ini, sila lah beri tips kewangan!

Sekian, wassalam.


UPDATE : butiran yang aku forward kat tipah. Kalau ada suggestion untuk tips penjimatan hebat, sila suggest.


Financial Planning for the first six months.


Elaun sara hidup : untuk beli food mostly kan.


5010 (dalam tc) + 1500 (cash) = 6510


kiranya aku assume sara hidup kita 6510 lah.


and then we have to pay 3492 for accom kan. so, kita deduct from elaun sara hidup.


6510 - 3492 = 3018


Jadi for the first six months, peruntukan untuk sara hidup is 3018. jadi per month, we can only spend,


3018 / 6 = 503 per month


But tu agak banyak jugak tu. Memang boleh save untuk pergi boom and puisi.


Elaun buku : beli buku, stationery yang tak cukup


kita dapat 444 kan. so, kalau beli buku, takyah kacau duit sara hidup laa kot. so, depends ar buku apa kau nak beli,, sebab aku ada buku yang tak beli lagi.
cup 444 for 12 months kan. so, kalau mengikut financial planning aku, jadi 222 lah.


hope kita still dapat save duit lagi,,,ameennn.


Elaun Perkakas : USD 591 (berapa hengget eh bersamaan ngan euro??)


Dapat sekali setiap tahun kan. I think we can use this money untuk beli kuali ke, hanger ke, benda2 keperluan lah. If we jimat, banyak boleh save ni. Beli kasut baru pun boleh kot guna duit ni.


USD 591 / 12 = USD 49 per month


Elaun Penempatan : Ni kalau ada charge untuk bukak bank akaun ke, cashkan traveller cheque ke, pastu dengar cerita garda pun kena bayar. so ini duit for that purpose la aku rase. Ini elaun sekali sepanjang pengajian rite.




1253 / 5(tahun pengajian) = 250. per year


garda 150 kot.




ELAUN PAKAIAN + ELAUN LAPTOP = RM 4200 so minimum in euro dalam 900 euro kan.


So up to u laa, nak carik laptop baru ke, kamera keee?? baju sejuk baru ke??


Apa-apa pun, dah sampai cork, baru dapat gambaran sebenar. Papepun, i still belive, our financial goin to be okey after dah buat planning ni when kita da allocate which money kita nak guna for that and that.

4 comments:

Saya Piya said...

kau sumpah perform oh. haha. 900 euro utk pakaian tu sgt banyak.haha.. 591 utk perkakas tu tersgtlah lebih dr cukup. kitaorg bli pinggan mangkuk, sudu , priuk belnga, carpet sume tak smpi 500. =D

Norain Ishak said...

piya, eh korang sharing duit la kan?

sh. said...

Banyak gila MARA kasi korang duit. Sobs

Norain Ishak said...

haha. YT entah2 lagi banyak. korang kan kaya minyak!