Monday, August 15, 2011

Reunion Scholars Mara Kyuem


Assalamualaikum.

Hari yang memenatkan but menyeronokkan. Oh hari ni ada briefing dengan MARA kat HQ diorang lah. Memang terasa satu perasaan gembira bila dapat bertemu dengan budak ky semula. Ahh, indah sungguh ikat ke-ky-an yang dirasakan.

Habis belajar kat ky, barulah nak kenal dengan officers MARA yang handle budak ky. Tragis. Tapi takpe, mereka nampak cool and baik hati and friendly juga. Oh budak UniKL Mestech pun ada tadi. Tapi tak berkesempatan nak beramah mesra sangat sebab masing-masing nak berceria panjang dengan rakan seperjuangan masing-masing.

Firstly, officer MARA bagi borang besar yang ada banyak gila forms nak kena isi. Waktu one of the officers explain, perh, berpinar-pinar mata tengok forms tu. Macam-macam benda lah nak kena buat after ni. Penjamin lah, medical check up lah, mati stem lah, apa lah. Macam budak IUMC lagi satu hal, selagi tak dapat unconditional offer letter from uni, selagi tu lah tak dapat Surat Tawaran MARA which is important dalam proses nak lengkapkan borang-borang tuh.

Ouch. Uni mana lah bakal dijejaki nanti. Cork? Galway? Dublin? Alaa, redha je lah. Orang nak tanggung awak belajar mahal-mahal sana pun dah kira bertuah dah tu. Tapi harapnya dapat uni yang tu. [kang mention kang tetiba tak dapat, frust menonggeng pulak]. Papepun, harap IUMC bertindak pantas dengan kadar segera sebab budak ky IUMC dah sangat curious dah ni. Tapi lega sikit, bila Puan Kas [beliau datang tadi!happy!] cakap dia akan uruskan dengan pihak IUMC.

Pastu ada sesi heart-to-heart jugak especially untuk sahabat-sahabat yang tak lepas cut-off points MARA. Kawan, sesungguhnya aku pun rasa heart broken jugak bila one of the officers cakap, kalau tak lepas cut-off points, tak boleh fly. Sebab aku try to be in their position. Try to understand the difficulties that they are having now. Aku menangis sama dengan mereka tapi pepatah ada kata, berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Aku tak boleh tolong apa-apa melainkan bagi kata-kata semangat je.

But, officer tu ada cakap, esok they got meeting and they are going to discuss sama ada nak rendahkan cut-off points atau tak. So, goodluck goodluck. And andaikata, ANDAIKATA, their response is negative, kuatkanlah hati! Orang kata, belajar mana-mana sama je. Kalau sekarang tak dapat belajar oversea, mungkin sambung Master nanti, ada rezeki di oversea. 

Sekian, for medics; goodluck in your applications for private unis, for acturial sciences people andainya private unis takde course actuarial sciences yang mantap, takde salahnya mencuba course lain, barangkali mungkin course yang baru itu dapat memberi lebih keseronokan. Wassalam.

6 comments:

freeter farn said...

cepatnya update >.<

shopping tak kat jalan tar, mesti shopping kan? hihi

all the best!

Norain Ishak said...

freeter farn,

HAHA.tak pergi pun jalan tar.takut penat.penat tak boleh minum air plak.puasa la katekan. :)

haz|rah said...

fuyyo da g predeparture.. wohooo..
nnt ko update r sgale process yg ko kne uruskan 2 taw

Norain Ishak said...

hazirah, lol.itu baru briefing je.lepas agreement dah settle, baru ade pre-dept. perh banyak gila keja.

haz|rah said...

ohh lain ke?
abes 2 bile plak predeparture nye?
mmg bnyk kje btol

Norain Ishak said...

hazirah, lain.diorang tak inform lagi pre-dept bila.haha.nak siapkan form sagreemnet semua tu,memang banyak kojee.