Sunday, June 12, 2011

A Must Read Novel : Contengan Jalanan Hlovate

Assalamualaikum.


Hari ini akan nak review novel Hlovate yang latest yakni Contengan Jalanan. Novel ini bukan contengan biasa dari Hlovate, tapi contengan yang luar biasa. Terima kasih lah Hlovate sebab  create satu karya yang sangat-sangat penuh dengan nilai pengajaran.


Dalam novel ni ada dua cerita. Yang pertama, cerita pasal Fend. And yang kedua pasal K2. So, aku akan cerita serba sedikit pasal dua cerita ni.


I-FEND

Cerita pasal seorang mamat bernama Afendi, tapi panggil Fend je. Umur 21 tahun. Minat seni muzik, tulis lirik, and yeah suka aktiviti jammings dengan kawan-kawan dia. Satu hari tu, dia and the gang buat exhibition dekat Kolej Mara Seremban, and terjumpa dengan seorang gadis ni. Nama dia Lia.


Actually sebelum dia terjumpa Lia dekat KMS tu, dia dah pernah tegur Lia punya drawing masa dekat Asian X-Games. And then Fend terjumpa lagi Lia masa tunggu bas dekat Hentian Duta. And Fend punya laa terkejut yang Lia ni tahu pasal band-band underground semua tu.


So, Fend indirectly tanya Lia macam mana from budak undergrounds boleh jadi ex-budak undergrounds. And jawapan Lia simple, "the man that decided to change on the twelfth hour dies on the eleventh". And Lia bagi Fend satu CD pasal quotes dia cakap kat Fend tu.


And since that, Fend pun duk pikir laa maksud quote. One day, Fend tanya cousin dia, Chad yang study kat Texas pasal quote tu. And Chad pun speechless nak jawab pertanyaan Fend. And beberapa lama kemudian, Chad tiba-tiba ajak Fend pergi backpacking dekat Aussie masa bulan Ramadhan.


And diorang pun pergi Aussie. Tinggal dekat masjid, solat dekat masjid, berbuka dekat masjid. And dekat Aussie tu lah diorang belajar macam-macam. Bak kata tagline novel ni, pengalaman perjalanan mencari Tuhan. So, kiranya diorang jadi baik lah.


Pastu balik Malaysia, balik kampung diorang kat Kuala Perlis. Okey, then part sedih. First time doe aku nangis baca novel. Punyalah hayati gila aku baca. Si cousin Fend tu, si Chad tu meninggal first day Syawal lepas solat Zuhur.


Aku sedih gila tu pasal bayangkan korang spend time dengan cousin korang for a month merantau kat Aussie and then balik Malaysia and then cousin korang meninggal setelah sama-sama korang berubah untuk jadi lebik baik. Touching gila.


And from my personal point of view, Chad sangat bertuah. Dia meninggal waktu hari raya, lepas dah bermaaf-maafan semua. Allah memang sayang Chad. Lepas tu, pahala Chad yang ajak sama cousin dia mencari makna hidup. Allah! Beruntungnya Chad dapat nikmat berhenti buat dosa.


II-K2(K-squared)

K2 ni kawan pada Fend. K2 minat dia cenderung kepada drawing and jugak music. Lepas Chad meninggal dunia, Fend bawak K2 pergi Aussie. Tapi, K2 ni hati dia keras, tak lembut macam Fend. Fend senang nak terima hidayah, macam tu laa. K2 waktu pergi Aussie and then balik dari Aussie, still tak dapat what's the points Fend bawak dia pergi Aussie.


Fend just nak K2 rasa apa yang dia rasa masa Chad bawak dia pergi Aussie dulu. Unluckily, macam aku cakap tadi, hati K2 keras sikit. Oh masa dekat Aussie tu, si K2 sempat lah jugak beramah mesra dengan Bapak Tono yang cakap, dekat indonesia ada pelbagai erti kehidupan. Or erti hidup yang beda.


So, entah macamana, si K2 ni tergerak hati lah nak pergi merantau dua minggu ke Jakarta. And dekat Jakarta, memang so true, ada banyak erti hidup. Nak dipendekkan cerita, K2 jumpa seorang budak lebih kurang baya dia jugak. Namanya Indra and speaking indon lah. 


So, yeah, K2 learn a lot of things daripada experience dia. Sampai lah suatu hari, si, Indra tegur K2, Indra tanya K2 yang si K2 taknak singgah solat dulu ke. And K2 tanya kat Indra the same question and Indra answered, dia Kristian. Perh, K2 time tu jugak pergi solat selepas seorang Kristian tanya dia. Fuhhhh.


Itu lah pertama kali dia solat after perantauan dia tu. And sikit demi sikit dia pun sedar lah. And dia bersyukur sebab Allah lembutkan jugak hati dia nak terima Hidayah. And at the end, now, turn dia pulak nak ajak seorang lagi member dia berubah. And aku boleh concludekan member dia tu adalah kita semua.


KONKLUSI

So, kalau korang jenis kaki novel ke ulat buku ke, ini buku yang mesti baca. Eventho bila baca, aku akan skip part-part Hlovate tulis pasal band music and arts and somethings yang aku rasa tak penting. Till now, aku tak tahu hlovate is a girl or a boy. Kalau novel dia yang lain, aku percaya dia adalah a girl, but for contengan jalanan, macam a boy.


But don't worry, ada banyak part yang akan buat korang sendiri 'terasa' and immediately nak berubah. And this novel jugak, serius ada banyak gila quotes yang insyaAllah akan sentiasa dapat memotivasikan diri kita ke arah kebaikan.


So, what book you should buy now? Contengan Jalanan written by HLOVATE. Sekian, wassalam.

10 comments:

hana said...

wargh...
cam best..
dah lame nak tggu tulisan hlovate yg baru..
=D

FasiHaH SupiaN said...

yes, i love to read Hlovate's novels....The man who decided to chang on the 12th hour dies on the 11th, remember this?


setuju! CJ kali ni rasa macam lelaki je hlovate nie...

Norain Ishak said...

hana,

jadi boleh beli and promot dekat member sekali.

fasihah,

betul.macam lelaki.

alYa 알리아 said...

hmm, dah lame aq agk hl0vate is a b0y..cbb n0vel dy lepak, n xdek k0nflik...bkn cam n0vel Damya hana, n 0ther..lw hlovate neh p0mpuan, mcti n0vel dy penuh ngn k0nflik sbb p0mpuan kan bnyk idea!!

Norain Ishak said...

alya,

haha.maybe jugak.yang penting karya2 hlovate memang semua yg terbaekk.

zulaiha zulkefli said...

aku da bli tapi x abis bce lg..mcm boring sket..tapi mmg byk pngjrn la..

Norain Ishak said...

zue, part2 dia citer pasal benda2 luar minat tu, semua boring and semua aku skip part camtu.

Farah Lepatoni said...

hlovate books dia ade kt kino,klcc x?

Anonymous said...

love all the hlovate's books

maisarah sarah said...

first time baca macam bosan.tapi lepas habis tu mmg sentap habis.second time baca plak nangis!.huhuhu

rasa mcm hlovate ni boy la.sbb xramai girl yg tau psl undergrond and lain2 tu.tapi blh jadi girl sbb lia pn tau kan.hehe

enjoy karya dr hlovate <3