Monday, April 25, 2011

Baju Yang Tak Dapat Dibeli Akak Itu

Assalamualaikum.

Aku harap masa akan slow down sikit so aku rasa banyak masa lagi nak revise. But at the same time, aku harap masa cepat berlalu, sebab aku just tak sabar nak keluar ky.

Ky best. But ada something yang macam tak best. Susah nak cerita direct. Jadi aku nak buat cerita. And aku harap people yang baca entry ni dapat tangkap laa.


"....Ada seorang akak ni, dia kerja cuci-cuci cermin-cermin kat kedai-kedai di sebuah shopping complex terkenal di Lembah Beringin. Salah satu kedai tu, kedai baju muslimah. Perh, akak ni memang aim nak dapatkan baju tu yang dah menawan hati wanita akak tu..."

" Tapi kamon, akak tu kerja cuci-cuci cermin je, berapa banyak lah gaji akak tu. Plus, akak tu sedar diri tau, bila masanya dia pakai baju cun, padahal dia kerja cuci-cuci cermin 24jam. So, akak tu pun give up laa untuk beli baju tu. Nak makan pun kais malam makan malam. Siang hari puasa..."


Ada paham tak? Kalau korang jadi akak tu, apa rasanya? Kalau aku, perh, mesti rasa pilu, sayu, sebak and sedih. Ya lah, korang nak sesuatu, tapi korang tahu it is just approximately impossible for you to have it. Impossible!

Lagi bertambah kesiannya tu, macam akak tu, kena menghadap baju tu almost hari-hari sebab kerja dia memang kena cuci-cuci cermin kedai baju tu. So, dengan akak tu quit dari kerja dia dari cuci-cuci cermin tu, akak tu akan dapat lupakan pasal baju tu.

Yeah, itulah analogi yang cuba aku nak sampaikan tentang situasi yang aku rasa sekarang. Sebelum korang interpret, aku nak habiskan cerita pasal akak tu dulu.


" At the end, akak tu quit jugak dari kerja dia. Akak tu sambung belajar jadi doktor. And jadi doktor lah akak tu. And tak tahu laa pulak akak tu berjaya ke tak beli baju yang dia admire gila tu. Tapi akak tu cerita, dia ada jugak jumpa baju yang sama menariknya, masa dia pergi jalan-jalan waktu off-day dia kerja as doc...."


Semoga akak tu jumpa baju yang smart, yang sopan. Sekian, wassalam.

8 comments:

Nina Mazlan said...

ni ada kaitan dgn padre amoroso ke lain nih? =.=

mInYe said...

aku nak gelak bace cite ko. tp aku rase aku phm. Like i said b4, do whatever that is fine to you. start looking forward and make ur dreams come true..

Ateey said...

aku xpaham

Norain Ishak said...

erna, haha.mungkin.

min, haha.tunggu je la sambungan cerita akak tu.HOHO.

atiqah, tak perlu faham, tak masuk exam pun.

Anonymous said...

hehe kite rase mcm faham je citer ain ni

anyway,ni ade link sorng akak ni..die akak kepada kawan kite..dulu die kmb..skrng dekat irelang buat medik..tahun ke...x sure la..tapi dah snior2 juga la..

die citer pasal galway,terus teringt cerpen ain hari tu..

ni link die
http://tyranas.blogspot.com/2011/04/galway-place-to-escape-i.html

hehe (^_^)
~hur ain~
malas nk sign in :))

AreHadi82 said...

ain, aku tak faham langsung, cuba jelaskan lebih sikit..

sh. said...

HAHA. Kalo camni aku nak quit gak ah keje cuci-cuci cermin kedai baju, nanti boleh lupekan baju tersebut.

Tapi kan tapi kan, kalo tak quit, boleh jugak tengok hari-hari walopon takleh beli.

Aku suka analogi kau. xD

Norain Ishak said...

hur ain, haha.thanks for the link.nanti kita pergi visit blog dia.

angah, takperlu faham pun.

shairah, haha.memang laa boleh tengok hari2, tapi tak ke dukacita rasanya?HAHA.