Wednesday, February 16, 2011

Sengal : Minye Nak Kawen


Assalamualaikum.

Hari tu aku ada jawab soalan kat formspring aku pasal early marriage. And jawapan aku macam menentang gila kawin muda ni. Kalau kita cakap pasal kawen muda ni, pada pendapat aku ia bererti kawen time belajar. Erm, entah.

One of my frens kat ky. Dia sangat excited bila kakak usrah dia nak kawen. Dia juga excited gila bila kawan dia dah kawen. And dia selalu cakap, seronoknya cepat kawen. Macam tu kot dia cakap. Well, aku harap dia akan kawen cepat sebab keterujaan dia untuk memasuki alam perkahwinan.

Aku ada tiga orang kakak yang semuanya dah berkahwin. Aku tak tahu sangat the real life of married people. But, benda-benda yang obvious ialah, kau dah kawen, kau kena cari duit untuk tanggung each other, kau kena jaga anak, bukan tahu buat saja, kau kena kerjasama, kau kena tolerate and sometime kau kena berkorban.

Maybe certain people think that, bila kawen, yeay, aku dapat pegang tangan dia. But, it is more than that. It is about tanggungjawab. Tanggungjawab adalah komitmen. Kalau rasa tak boleh bagi komitmen, jangan memandai nak pinang anak dara or anak teruna orang. Ceh! Apsal aku cakap macam orang dah berkawen ni? SENGAL.

Oh berbalik kepada kawan aku yang teruja pasal kawen-kawen things. Sedikit sebanyak telah mencairkan pegangan aku bahwa takde maknanya kawen muda. Alasan aku tak setuju about kawen muda is, kau tak bebas nak menjelajah especially kalau jenis yang study abroad.

Tapi, tiba-tiba otak aku berkata, bolej je menjelajah even kau kawen muda. Jelajah lah dengan insan yang dah ada ikatan sah dengan kau. At that time, kau orang akan get to know each other much better. Ain't that sweet? HAHA. Pastu, kau ada someone legally for you to share your happiness dan juga sadness. Meaning to say, you have fulltime counselor for your whole life!

Ambik! Bila ain nak jiwang, takde siapa boleh halang. Sekian, aku stop. Kang lagi banyak aku merapu. Sekian, wassalam.

p/s- A-level tak habis lagi, berangan nak kawen plak. Ceh!

7 comments:

mInYe said...

Aiiiinnn!!! sapa yang timbul isu ni?? ko kan??? sengal..





kan aku da cakap kat ko. As a ur sengal fren, i would recommend that u should not get married until finish ur housemanship!!














tapi kalo jodoh ko kawen awl dari aku, make sure buat masa n tempat yang aku boleh dtg! =))

aishah na'ai said...

kawen2 jom..

Norain Ishak said...

minye, haha.mesti2.

ecah,kawen kat mesir jgn lupa bagitahu.haha.

AreHadi82 said...

kawen best, ada anak..terdaya ke nak jaga... aku anak sorg pun, pening kepala..huhuhu...

Norain Ishak said...

angah, that's why laaa.

zulaiha zulkefli said...

kat uia,it's normal..n stakat ni bdak2 yg kawin awal mmg excellent..(rmai gak dak medik kawin awal..siap ustzah perli2 aku lagi..hehe..)
kirenye dorg mmg da pkir btol2 nk pgg tgggjwb b4 dorg decide nk kawin...ape2 pon,depends pada org gak la...kalo mmg da ready,insyaAllah akn dpermudahkan...

Norain Ishak said...

zue,

ZUE!!ko komen blog aku zuee...perhh..sukanya aku!hahahha.zue aku nak kawen!hahhah.tapi xde calon..ok,just kididing.