Wednesday, January 12, 2011

CAFFEIN : Kadang Baik Kadang Tak Baik

Assalamualaikum.

Pasal caffein. Mostly caffein yang selalu students ambil adalah air nescafe. So, apa yang korang tahu pasal nescafe ni haa?

Kebanyakan students minum nescafe dengan alasan taknak kasi mata mengantuk. Selalunya taknak tidur lah sebab nak siapkan homework berlambak and nak study sebab exam is just around the corner. Baguslah macam tu sebab ada intention untuk buat benda-benda tu.

Tapi, ramai tak tahu effect lain minum nescafe ni.

Minum nescafe adalah :

Good...bila korang nak buat something yang korang familiar with.
  • Contohnya nak jawab soalan algebra yang korang memang expert tuu.
  • Nak mewarna buku warna adik korang ker.
  • Takpun macam nak basuh baju ke, gosok baju ke.
  • Yang pasti benda tu sesuatu yang berulang-ulang.

Bad...bila korang buat somethig yang korang tak familar.
  • Contohnya study pasal genetic lepas minum nescafe.
  • Terkial-kial otak nak absorb and digest apa yang dibaca.
  • Takpun kome curik-curik minum air nescafe waktu cikgu sedang pasal mass spectroscopy, mesti rasa "apa benda lah benda alah ni?!".

Konklusinya, minum nescafe ikut situasi. Senang citer, takyah minum, tidur je terus, lagi best!

Sekian, wassalam.

5 comments:

Anisah Zahorin said...

xnak minum tidur terus..
terbaik!! hehe

Norain Ishak said...

anisah, haha.tapi make sure lah setiap mlm tdo cukup.. :)

M. Faiz Syahmi said...

aku rasa efek tak bagi mengantuk dia tu bukan la hebat mana.. still leh mengantuk..

ke memang aku ni yang payah sangat nak terima caffein tu.? hahaha.!

esok-esok kalau nak study lewat malam tengah mengantuk., takpayah praktik minum cafein.,

ko berlari setempat 5 tapak pun dah fresh dah. keh2.

Norain Ishak said...

faiz syahmi,

kau dah immune dengan caffein lar tu.btw, lari setempat 5 tapak je ker.nanti aku try ar, tgk berkesan ke tak.ahah.

M. Faiz Syahmi said...

exercise ilangkan mengantuk takpayah hebat-hebat. cukup sekadar gerakkan sendi tulang yang dah kebas tertancap lama. hahaha.

ko lompat bintang sekali pun dah cukup dah kot.