Friday, October 29, 2010

Madah Tatkala Di Sg Buloh

Salam. Hari ni melawat rakan sekolej aku yang koma di Hospital Sg Buloh. Aku masuk dengan Afwa dengan cuci tangan dan pakai apron bagai. Btw, hospital ni sangat cun doe! Aku dah berangan nanti nak buat housemanship kat situ. Ahah.


Sebelum sampai kat katil Syazwan, aku pandang kiri, aku pandang kanan. Nama pun ICU, memang semua patients kritikal. Jiwa aku bergetar kot tengok diorang. Aku cakap dekat diri aku, betul ke aku sanggup nak jadi doktor ni, nak berhadapan dengan orang sakit kritikal ni.


But then, ada satu suara, insyaAllah ain, kau boleh punya! Tak semena-mena semangat nak jadi doktor tu berkobar-kobar. Oh ok. Berbalik kepada cerita, setelah sampai kat katil Syazwan tu, speechless rasanya. And macam biasa, aku selalu tertanya, apa agaknya orang koma rasa.


And lagi, aku harap aku dapat dengar pengalaman koma dari dia bila dia dah sembuh. Oleh itu, aku mohon sama-samalah kita doa untuk rakan sekolej aku tu sedar so that pertanyaan aku terjawab. Aku sangat-sangat nak tahu.


Melawat orang sakit sedikit sebanyak menyedarkan tujuan aku nak jadi doktor. Tanamkan niat dalam diri yang nak jadi doktor ni bukan kerana status, bukan kerana gaji,bukan kerana pangkat semata, but ikhlaskan diri nak jadi doktor kerana Allah, kerana nak tolong orang sakit.


Aku percaya, kalau kita betul-betul ikhlas, Allah akan permudahkan jalan untuk mencapai niat kita, insyaAllah. Akhir bicara, hargailah nikmat kesihatan yang kita miliki hari ni. Gunakannya untuk membuat amal kebaikan.


Sekian, salam.


p/s- Speechless smile, today..?

7 comments:

Izyan Hanis said...

syazwan kat hospital sg buloh ke??

asal eh? umah die kt area situ2 eh..??

p/s; umah kite dkt jew dgn hospital sg buloh. nampk nye kite akan h/o kt situ la... jgn jeles ain.. haha..

minYe said...

haha~ speechless smile eh??

Norain Ishak said...

iezy, a'ah, die kat situ.b4 ni kat slim river pastu transfer sg buloh. rumah die kat mane, tak sure plak. eceh iezy.nk buat h/o boleh pilih ker nanti?haha. ade rezeki, buat h/o skali ngan iezy ar.haha.

Norain Ishak said...

minye, no no.sebenarnya speechless happiness..huahua.

Ar. Pedophile said...

bukan hospital sg buloh antara sepital beteknologi tinggi kt msia ke.? selain selayang, ngan hkl la.

taniah. (:

Ar. Pedophile said...

just reading mantot-cursing malay's.

xsangka kau pun baca. :P

Norain Ishak said...

faiz syahmi, haha.tu pasal lar.cun giler.harap2 dapat buat h/o kat situ.yuhuu!oh cursing malays?selamber-mamberk kot blog diee..