Tuesday, October 12, 2010

Kebolehan Ber-telepathy


Salam. Pernah dengar tak pasal telepathy? Mengikut kamus yang tersedia dalam laptop aku, telepathy adalah ; supposed communication directly from one person's mind to another's without speech, writing, or other signs or symbols


Aku tetiba je rasa nak mengarut pasal pasal telepathy bila teringatkan jiran chalet aku tertinggal handphone. So, aku cakap lah aku call dia guna telepathy. So, korang percaya tak dengan telepathy ni? Aku? Ermm, tak tahu lah nak percaya ke tak. But, telepathy ni aku boleh kata, selalu terjadi dalam kehidupan seharian kita. Or, maybe kehidupan aku je. Ahah.


Contoh pertama : Dalam otak aku tengah memainkan lagu raya, tiba-tiba, kakak aku kat dalam bilik mandi, nyanyi lagu yang tengah main kat kepala otak aku tu jugak. Aku tak sure is this situation is part of telepathy or not. Tapi macam berkait je en. This happen banyak kali kot!


Contoh kedua : Pada waktu break, aku rasa macam nak ajak kawan aku pergi beli makanan kat cafe. Time tu, cakap dalam hati je, and then, kawan aku cakap, ain, jom pergi cafe. Err, telepathy kah ini? Sebab aku tak cakap lagi, dia dah tahu aku nak ajak.


Contoh ketiga : Aku tengah terpikirkan pasal Jin Ho pada satu ketika. Tiba-tiba je, Jin Ho pop up melintas depan aku dengan Gae In. In this case, this is not really a telepathy, but more likely macam you got the sense kehadiran seseorang itu. Err,, body sensor?


Based on that three situations, aku pun tak sure adakah itu telepathy. But, kalau bukan telepathy pun, aku masih terpikirkan keunikan setiap situasi tersebut. Kebetulan semata-mata atau memang ada gelombang or waves yang menghantar sesuatu mesej pada otak kita daripada otak orang lain tanpa komunikasi fizikal.


Haih. Kalau semua orang ada kuasa telepathy, alamat bankrap lah company communication. Semua orang dah tak perlu guna Celcom ke, Hotlink ke, Digi ke. Call guna telepathy sudah. But, takut jugak lah en kalau dapat salah information dari telepathy. Hehe. Itu boleh membawa kepada kes perasan tu. Ahak.


Secara tuntasnya, bagaiman telepathy terjadi, aku pun tak tahu. LOL. Pakcik Google kan ada, minta lah tolong dia, ok? Sekian, salam telepathy. (Err, dapat tak salam aku ni?)

5 comments:

shikingojes. said...

trivia for today: ain, nk tau tak..kalo secara tiba2 kita teringat kat someone and kita memaksa ingatan kita ingat kenangan2 dgn orang tu, secara tak lgsung kita boleh effect org tu ingat kat kita jugak.
aku bc dlm buku. cool kan? ;)

Asy_raAf said...

wowowo... bleh pggl bdk psikik nih... bleh baca otak aku x??? hahaha...
salah satu nak baca fikiran org, tgk body language, renung mata dia, tgk sekeliling dia... dah macam detective conan ngan sherlock holmes plak...

en_me said...

ghiteww..

Norain Ishak said...

shikin, perh.ye ker?haha.weyh,aku teringat dekat kau lah,ko ingat aku tak skg nie?haha.

asyraaf, hah.bdak psikik.entah.skg tak bleh la baca otak ko.dia kena real,tak boleh thru alam maya.eheh.

en me, gitulah gayanyer..

Norhasniza Khalid said...

hihihihi.. tergoogle jumpa entry nii.