Friday, October 8, 2010

Bukan Entry Retarded


Tak termasuk.


Salam. Pada suatu hari, aku and pika sedang bercuti sebuah hotel yang, erm agak indah dan juga moden. Hotel lima bintang aku rasa. Lampu-lampu hiasan bercahaya dengan terangnya. Tak ingat pulak waktu itu kat negara mana. Tapi kitorang bercuti kat sana sebab nak shopping-shopping.


Entah macam mana kat suatu tempat, tengah tunggu transport kot. Pika entah apa entah tengah cari something dalam handbag dia. And aku jaga bagasi. Tak boleh bla ada seorang mamat endon mana entah nak ragut beg bagasi tu. Aku apa lagi, aku kick la macam mana korang tengok lelaki selalu kena kick macam mana dalam movie-movie omputih.


Tiba-tiba masuk alam twilight. Jacob and the gang datang. One of the gang Jacob tu adalah seorang budak ky. Sejak bila entah dia join Jacob jadi werewolf. And then, kitorang pergi suatu kawasan yang memang curam gila bukit dia. Mujur ada Geng Jacob yang membantu. Serius, curam and just imagine kan hutan tu macam hutan dalam cerita Twilight.


7.35 am. Ah, mimpi je ke. Frust aku. Aku frust sebab, kalau aku terus menidurkan diri, mesti tiba-tiba dapat jumpa Edward Cullen. Tapi masalahnya, mampukah aku sambung mimpi tu kalau aku nak tidur petang ni?


Proud to get C grade. Ok lah tu, the bio top-scorers pun dapat C.


Next, hari ni dah dapat result exam bio and maths. Bio dapat 68%, so means that grade C. Maths 64%, grade C jugak aku rasa. Eventho Bio aku just dapat 68%, but aku happy sebab Mr Vroege komen paper aku. Dia kata, aku dah ada banyak improvement. Dia mesti lah kena komen, sebab Bio aku kan teruk waktu AS punya exam hari tu.


Bersama boneman dalam lab bio.


Maths? No comment. Memang aku rasa aku sangat deserve dapat markah macam tu. Latihan pun tak buat, kira terer lah dapat 64% kan? Haha. Kesimpulannya, semester ni, for sure aku akan kena panggil dengan Mr Azman. That's going to be my second time. First time pergi dulu, kena bagi sebab tak perform. But this time, alasan aku gempak punya :


" I don't get good grades in this sem exam because, before going to the great hall to sit for exam, I watch movie in my chalet first, "


Result seorang pemenang sifir-thon tahun 2000.


And Bio, aku rasa, bila study bio memang kena ikhlas. Bukan untuk exam, tapi untuk paham. Bukannya menghafal, but once again, untuk paham. Ok. Aku akan terus bekerja keras untuk study bio dengan ikhlas.


Chemistry? No comment. Paling terer pun boleh dapat aku rasa grade C. Grade A and B, memang macam putus harapan. Memang enjoy gila jawab exam chem dengan main-mainnya. I miss the moment dalam great hall ketika itu.


Sedar tak sedar, exam semester itu adalah exam kali terakhir untuk main-main. Sebab for trial and A-level exam, memang kena all out. For trial exam and a-level, gila gempak bilangan paper aku. Overall 12 papers. Best kan? Ini akibat tak buat betul-betul masa as-level.


Berbekalkan kata-kata Mr Vroege waktu hari dapat result AS tu, " The questions get harder, but she's( sue faye) get better ", akan jadi sumber inspirasi. So, start from now, nak kena planning untuk prepare for AS and A2. I wont let my failure during as-level jadi pisang berbuah dua kali.


So, gudluck semua. All de best. Enjoy your weekend. Esok aku gi mid, nak merdeka sekejap. But next week, dah ada agenda tersendiri. Nanti aku cerita. Sekian, salam.

3 comments:

wany said...

woah bgusnyee! mine.haih..C pon tarak.haha

mInYe said...

ain, giler jujur ko jwb nanti nape ko x dpt good grades. anyway, things get harder bile level da up.. so, ko kene work hard jugak. n yes, i agreed that we have to study n learn by heart. not only for the sake of exam.. good luck!

Norain Ishak said...

wany, eceh.gudluck exam nanti!

min, haha.memang jujur per.memang aku tengok muvi dulu before pegi amik exam.