Thursday, September 23, 2010

UKCAT : Untuk Menggerakkan Minda Lembab

Salam. Alhamdulillah. Finally I'm done with UKCAT. Takde lah score macam Ming Chuen(712) or Esther(728). Just dapat 600++ je. Target nak dapat 700++ (haha), tapi otak aku tak seterer mereka lah. Huhu.


Pada mereka yang merasakan otak mereka lembab, boleh lah pergi jawab soalan UKCAT. Memang soalan dia kasi minda korang bergerak sikit. Soalan boleh didownload form UKCAT punya website or siapa rasa duit melimpah-ruah, boleh pergi cari buku UKCAT Practise Question di kedai buku yang glamour.


Pagi tadi pukul 9 pagi, dekat chalet, aku dah tak boleh duduk diam. Rasa macam nak terus pergi Uni Sheffield kat Wisma UOA Damansara tu and terus jawab UKCAT. Bukan bajet terer, tapi tak tahan nak tanggung nervous dalam jiwa ni. Eheh.


Dalam kereta kolej, aku speechless gila eventho ada tipah yang kamceng tu. Perut aku rasa penuh angin. Tekak aku rasa mual macam orang pregnant. Pastu sampai kat sheffield tu.


Haa, pastu tunngu pulak si Ale and Tipah buat UKCAT. Lama kot nak tunggu. Nasib baik ada Ummu and Taemin, so ade geng nak pergi lunch kat Subway. Lepas tu, pergi Sheffield balik, Tunggu punya tunggu. Tipah and Ale dah selesai.


" Are you ready now?"
"YES"
"Are sure you are ready?"
"YEAh SURE"


Miss Chinese tu macam tak caya pulak aku dah ready. Ready macam Ming Chuen. Haha. And, pertarungan pun bermula.


Verbal Reasoning : Sempat and hentam.
Quantitative : Tak sempat dan banyak hentam.
Abstract Reasoning : Sempat and sikit hentam.
Decision Analysis : Sempat dan banyak masa lebih.


Done. Jawab 100 soalan non-cognitive pulak. Mata aku dah berpinar-pinar. Dah sakit kepala tengok pc lama-lama.


Selesai. Angkat tangan. Miss Chinese tu datang.


" Okey, you can go out now."


Berjalan rasa macam lutut aku macam dah longgar. Pening-pening. Tak nervous langsung dapat result sebab otak macam tak betul. And dapat result. Kira average. 632. Tak genius. Sebab itu masih lagi dalam score average(500-700). If dapat more than 700, memang superb lah dia.


Sekian. Now, boleh fokus kat study yang tergendala. Akhir kata, kalau rasa otak korang lambat bergerak, sila pergi jawab ukcat, insyaAllah, minda korang akan bergerak. Sekian. Salam.

7 comments:

Aisyah AR said...

wow!!! 632!! eventhough u byk hentam!!! envy u!!! congratz!!

Norain Ishak said...

aisyah, u suppose to envy my two genius frenz.haha.

Amanina said...

dah terbayang2 ujian komputer mase nak amek lesen.. haha

Norain Ishak said...

hanis, exam lesen tu senang je kot.haha.

mInYe said...

haha..aku pun hentam midsem aku~

Amanina said...

camne nak nyebut ukcat tu? uk cat (kucing) ke? uk cat (cat rumah tu) ? hahaha

Norain Ishak said...

minye, ish min.main hentam2 plak.kene cubit nie.

hanis, haha.uk cat(kucing).tapi kitorang kekadang suke sebut ukcat(cat rumah).takpun kucing uk suda.