Monday, September 20, 2010

Kita Kena Berangan Dulu Kan


Salam. Hari pertama kelas selepas lemak duduk kat rumah dua minggu. Seminggu berpuasa dan 24 jam tengok tv. Seminggu lagi beraya dan makan kuih raya tak ingat dunia. Habis dua minggu. Dan hari ni, bermulalah minggu akademik yang hectic.


Sekarang tengah busy nak prepare untuk ukcat. Ukcat aku 23 september ni. Cuak doe. Dengar markah average yang some of kawan aku yang dah ambik, buat aku bertambah cuak. Adakah aku lagi better dari diorang or lagi worse. But, aku harap, aku akan dapat markah yang baik macam one of senior medic yang gi Edinburgh tu. Hehe. Tak salah kan kalau menanam cita-cita kan?


Interview. Tak tahu lagi mock interview aku bila. Pastu pasal sem exam 4 October nanti. For biology and chemistry aku tak cover sangat waktu cuti tu. Math, lagi lah tak sentuh langsung. Tapi this time, tak cuak sangat nak jawab exam. Sebab dah biasa jawab exam kot.


Universiti choices. Aberdeen, Bristol, Glasgow, and lagi satu tak tahu nak letak apa. But let's say, Allah tu bukakan minda aku ketika jawab ukcat dengan cemerlang, and boleh score macam senior tu, maybe aku nak apply Edinburgh. Kalau score average je, maybe tak.


Salam perantauan. Jeles tengok pelajar-pelajar Malaysia yang masuk suratkhabar bagi salam perantauan. Tahukah anda, sejak zaman sekolah aku berangan nak masuk segmen tu, harap-harap tercapai one day.


" Saya ingin mengucapkan selamat hari raya aidil fitri maaf zahir dan batin kepada seluruh pembaca blog Ain's Bedtime Stories di Malaysia. Ikhlas dari saya di ________, UK."


Okey-okey. Kita kena berangan dulu kan. Ehehe. Erm, sekarang ni, ramai yang dah fly, yang dah nak fly. Kat facebook tu kecoh orang ni kata visa tak siap, fly bila, and bla bla bla. Klasmate aku kat taiping, dah dua orang fly. Next year insyaAllah, lagi ramai klasmate yang fly. Anis, Achik, Normi, Erna, Izzah, and aku insyaAllah.


So, melihatkan orang nak fly fly ni, bertambah azam nak study hard. I believe I can fly. Quote siapa entah yang tulis, " I Can is better than IQ". Yeay kita boleh!


Last but not least, aku dengan ingatan tulus ikhlas berharap dan berdoa agar rakan-rakan seperjuangan tak kira di mana kolej anda berada, berjaya untuk fly ke universiti pilihan. Korang pun doa sekali lah. Kat mana entah aku baca, kalau kita doa orang lain berjaya, InsyaAllah kita pun beroleh kejayaan.


But ingat, doa je tak cukup, usaha gigih perlu seiring. Err err dah level gigih ke haa usaha aku ni?


Sekian, salam.

3 comments:

mInYe said...

good luck la yer ain~ kalo x aral, nanti aku pi klia jumpe ko cm aku jumpe razie~

Norain Ishak said...

ko wajibun kena hantar aku minyeye.ahaha.

~HuSnA ZuBiR~ said...

insylh..nti2 sttus ain cmtu gak kt fb :D huhu~