Thursday, August 12, 2010

What Should I Feel Now?


Salam. Memula, nak ucap congrats pada kawan-kawan aku yang dah berjaya dapat straight A's dalam AS-level examnination. Congrats! Dan juga congrats kepada yang tak dapat straight A's sebab korang tak commit suicide. Haha. Well, aku tak dapat straight A's, aku cuma dapat AAC. Macam mana entah C tu boleh muncul. Ish.


Pagi tadi, selepas tidur dari solat subuh, terus bukak internet. Tension gila. Line busy. Entah berapa banyak kali kena refresh. Sampai aku rasa aku dah boleh hafal password CIE bagi yang pelik-pelik tu. Dan, akhirnya berjaya jugak. Debar-debar gila siot. Dan hasilnya titik peluh aku selama setahun adalah seperti berikut :





Biology memang sangat memberi kejutan dekat aku. Aku tak expect boleh sampai dapat C. Ya, aku admit paper 2 bio hari tu agak susah, tapi takde lah nak kata aku jawab bio sambil lewa hari tu. Sungguh-sungguh kot.So, tak tahu lah dimana silapnya Biology aku. Yang penting, aku akan re-sit next year. Nampaknya, start from now, dah boleh lah belajar biology silabus AS semula ya.


Cuma berpegang pada kata-kata Minye, "Dia soh ko keje lebih on bio sbb ko nk jd doc.so, ko jgn sedey.anggap mende ni dorong ko lebih kuat utk blaja, ". Ya, lebih kuat untuk belajar. Lebih tekun. Eventhough subjek penting untuk medic is chemistry, but like people always said, cara belajar medic, adalah macam mana kita belajar bio. So, aku perlu improvekan cara aku study bio lah.


Chemistry! Ini satu perkara yang mengejutkan. Sebab aku ingat lagi waktu jawab paper3. Aku tak confiden langsung. Balik lepas experimen tu, aku nangis kot sebab aku fikir, habislah chem aku. Jadi, agak gembira di situ. But, aku still kena kerja lebih untuk chem walaupun dapat A. A2 bukan mudah ya. So, aku takkan lupa Chem aku.


Maths, okay lah kot. Maths bagi aku, practise itu perlu. And then, Economics. Aku memang tak re-sit econ eventho dapat B. Lagipun, aku ambik econs as forth AS level subject je. And university yang aku nak, tak demand sangat gred for forth AS level subject ni. Jadi, macam itu lah cerita results aku.


Hari ni, perasaan aku boleh digambarkan macam ni, FRUST + HEPI = ??? . Aku tak tahu aku patut rasa apa. Cuma aku bersyukur je, sebab aku percaya ada hikmah disebalik semua ni. Kakak aku pulak cakap, "kegagalan adalah satu proses menuju kejayaan, yang penting tak berputus asa". So, kawan-kawan, kita masih diberi kesempatan untuk memperbaiki kesilapan.


Dan hari ni, aku rasa almost mereka yang tak straight A's, macam takde mood nak belajar. Termasuklah aku. Okeylah. Itu je. All de best for the A2-level examination next year! Salam.

9 comments:

Amanina said...

insya-Allah itu yg akan buat ko kuat ain! jangan mengalah! chaiyok!

ingat lagi kat tepen, ko la slalu bawak buku success bio tu ke hulu ke hilir. hehe. study hard, work hard. go go!

yg lain serah pada Allah k. :)

Asy_raAf said...

jgn mengalah... cikgu sej form aku sll pesan ad udang disebalik mee... hirup skit mee yg x sedap tuh bwu leh jumpa udang... hehe... bwu rs nikmat kesedapan mee udang tuh...

mInYe said...

ain, jgn sedey2 ye.. work hard n smart.. a doc should be tough in whatever situation.. so, this is the beginning task in medic life! =)

norain ishak said...

hanis, terima kaseh hanis.congrats kat ko!mesti dpt stret A!

asyraff, haha.best doe ayat cikgu kau.i like.

minye, you're right min.

wany rep said...

congrats,,my chem is b..TT takpeee..work hard for A2..then leh push2 grade ke ape kan

norain ishak said...

wany, thanks.pelik plak bile org still congrats kite eventho ade 1 C.haha.insyaAllah, boleh tu..

haz|rah said...

rain congrats gak..
bkn sng uh nk dpt cm2..
bio 2 sje je an nk slack..
haha..
xp3..
u can do it rain~!

wany said...

ala..relax2..bio uh myb ade mana2 uh.try laa okay! u still hve another year.x mcm aku ni.. oct ni da A2

norain ishak said...

hazirah, haha.ade hikmahnye tu bio slack kan?..

wany, omg.gila mencabar ko wany.gudluck200x!