Monday, August 2, 2010

I Jealous Kat You


Huhu, cemburunya aku lihat kau bersama dia.


Salam. Memula sekali aku nak tanya, kenapa perasaan cemburu itu wujud ? Apa faedahnya cemburu ni? Kenapa perlu cemburu? Apa yang membuatkan kita cemburu? Tolong jawab. What? No one want to answer my questions? It's okay. I will answer by myself. Oh, perlu diingatkan, cemburu kat sini bukan bererti cemburu budak yang kita suka tu bersama dengan perempuan lain or vice versa.


First, kenapa cemburu itu muncul? Dari pengalaman aku, aku rasa cemburu tu wujud bila orang lain dah mencapai sesuatu perkara terlebih dahulu sebelum kita. Cemburu juga boleh disebabkan kita rasa diri kita ketinggalan, macam aku.


Contoh paling senang aku nak bagi adalah macam kondisi aku sendiri. Aku kan masih A-level DUA TAHUN yang gila susah. Baru aku sedar, gila susah nak pergi belajar luar negara doh especially nak tembus masuk universiti kat UK tuh. Dan sekarang aku jeles dengan kawan-kawan aku yang dengan selamatnya dah masuk universiti and buat degree! Mereka punya foundation SATU TAHUN je beb. Dan aku tengah bekerja keras nak habiskan A-level ! Jeles ke tak jeles tuh?


Eh hensem lah doktor gigi tuh.


Lihat gambar di atas. Budak yang tudung pink tu. Nama dia Cik Fathin Fadhilah. Siapa berkenan, meh habaq mai. Haha. Aku rasa dia single lagi. Okey. She is now in USM Kubang Kerian buat course Pergigian. Tengok gambar dia buat aku bertambah-bertambah jeles lagi. Beliau dah masuk hospital. Dah pakai labcoat. Aku pun pakai labcoat jugak, tapi untuk buat experimen tahap budak A-level tu lah. Fathin, aku jeles nie!


Pakai purdah lah pulak cubemate aku ni.


Ini lagi sorang. Yang tadi x-classmate, ini x-cubemate kat tepeng. Amirah Shakri namanya.Lama giloz tak jumpa dia. Tup tup aku stalk dia kat fb, dia kat UITM buat medic. Nak tercabut jantung aku. Tapi tak tercabut ar. Sebabnya tak sangka beliau nak ambik medic. Dulu kat tepeng tanya nak jadi apa, tak sure. Sekarang, beliau pulak yang dah maju setapak dari aku. Jeles ke tak jeles? I'm still stuck in Two-years A-level program !


So, kalau cemburu or jealous or what-so-ever, nak kena buat apa eh? Buat donno? Another things is siapa kata cemburu atau jeles ini tak baik? Kalau aplikasi dengan gaya yang betul, tak salah kan. Jadikan ke-cemburu-an dan ke-jeles-an ni sebagai batu loncatan untuk berusaha dengan lebih lagi. Jadikan ia sebagai satu medium untuk memupuk sifat kesabaran dalam diri yang tak berapa sabar ni. Percaya ada hikmah berharga disebalik semua ke-jeles-an ini.


Akhir kata, itu je aku nak luahkan hari ni. Hari ni aku fed up dengan satu benda. Malas nak heboh. Dan yang pasti, aku malas nak ambik tahu pasal benda tu. Malanglah siapa yang dapat aku as he or she punya tut. Okey, korang pun tak paham apa yang aku fed up kan. Salam!

7 comments:

Amanina said...

hahaha.
kat kolej aku ade budak-budak satu tahun setengah. dak2 jpa. diorng ni memang kesian ah. 6bulan je nak bljr A2 silibus, pastu dengan ielts lagi.

tapi yang syoknya, masa kita yg 2 years nak habiskan A2, diorang dah boleh berpoye2 bersuka ria buat kursus india. haih. jeles jugak. hahahahaha

norain ishak said...

hanis, giler ar bdak jpa.mantap giler otak mereka study laju so abes awal.jeles bg pihak kau gak.haha ;)

Ummu Safiyah said...

haha.. aku pn penah gk rsa cmtu. bukn pernah act, tp sntiasa..
oo. pnys tut.. pet.. dot dot

norain ishak said...

ummu, haha.mari kita terus berusaha lagi.sama2 harungi suka duka kehidpuan di ky.

Nur Areefah said...

huhuhuhu aku local pun buat foundation 2 tahun.lagi sadis =.=

norain ishak said...

nur, ade yg lagi sadis dari aku rupenye.

Drdreminye said...

haha. dulu aku jeles korg amik kos gempak2, tp aku rase aku nasib baik x amik kos gempak2. sbb Tuhan tahu aku ni x mampu bawak kos tu jauh2. amik pure chemistry pun da satu beban yg amat besar.