Thursday, May 27, 2010

versus




salam..itu petikan dari novel versus..sapa nak pinjam? maaf tak boleh..!haha..sebab aku suka gila kat novel nie dan nak ianya sentiasa di sisi..walaupun tak jiwang macam baju pengantin mak andam & biarlah ym berbicara, tapi bagi aku novel versus ada satu keistimewaan tersendiri..


selama ni aku baca novel yang jiwang-jiwang je..sekali aku beli versus..ceitt..!tak jiwang langsung..takde adegan ngorat-mengorat or what-so-ever adegan yang remaja-remaji suka..perghh bosan giler!


haha.rileks2..peminat hlovate jangan banned aku..aku suka versus lah..sebab novel ni memang berbeza..penuh dengan nilai-nilai murni..elemen-elemen keagamaan yang betul-betul menyentuh jiwa..cewaahh..serius..inilah novel yang paling banyak input aku dapat..dan kata-kata di atas, adalah kata-kata yang buat aku terfikir semula fungsi doa..


kononnya ni minn edina la ekk..


ok, nak buat review..mana lah tahu kome nak beli jugak kan..ceritanya pasal si minn edina ,a girl yang pakai tudung, budak baik lah tapi tak lah fully baik..and then bertemu dengan collegemate die yang jadi mentee die untuk satu project ni..mentee die ni namenya ashraff omar, takpun orang panggil dia AO jer..


kononnya ni si Ashraff Omar tu lah..


AO ni budak street, budak sosial camtu ar....ala budak yang main scate and what-so-ever tu lah..entah macamane, one day waktu si minn keluar ngan AO tu project dorang, terserempak dengan satu geng street ni..geng street ni dulunya geng minn edina..actually dulu, minn budak street gak, tapi berubah sebab wasiat atuk die..


terkejut la si AO ni..and suddenly dia pun nak berubah jadi baik gak macam minn sebab dia dah suka kat minn..ed'sassin..at first, die nak berubah sebab minn, tapi pastu die fly g aussie, die jumpe seorang brother nama hairi..hairi pun guide lah die and die dah berubah jadi insan yang lebih baik kerana Allah taala..


macam ayat Sun..


pastu, beberapa lama kemudian, si AO pun balik malaysia and ajak si minn edina g satu kem kat cerakah..minn ikut..and dekat camp tu jugak, minn macam kejutan budaya giler lah..semua pompuan kat camp tu pakai tudung labuh bagai, sedangkan dia biasa jer..terasa rendah diri sangat waktu tuh...


and minn pun selepas itu bersahabat baik dengan jasmin..jasmin ni lah yang guide si minn plak..bagi nasihat and semua-semua tu lah..dan minn edina ni tersedar, selama ini dia fikir pakai tudung, dah kira baik, solat lima waktu dah kira baik..tapi rupanya itu tak cukup untuk memenuhi definisi baik itu..dan minn edina pun berubah jadi insan yang lebih baikkkk..




dan dipendekkan cerita, si minn sambung study kat macquarie..and si AO pun sambung study kat situ gak..dan-dan jer..cewaahh..so, pastu blah blah blah...si AO dan pikior punya pikior, dia pun suruh parents die kat malaysia hantar rombongan ke rumah minn..AO ada gak cakap kat minn..tapi minn tak bagi jawapan..min serahkah keputusan kat parents dia..jadi kawen lah mereka..


....minn edina & AO...


okey, aku cerita memang tak best..tapi cerita ni best..kemanisan hubungan AO dengan minn edina ni tersembunyi..paling mantap, mereka just kawan gitu-gitu jer..takde pun bermain dengan madah-madah cintan cinton..takde pun nak couple-couple macam remaja hari ini..


yang manisnya, AO dan Minn Edina sama-sama berusaha untuk jadi lebih baikk ke jalan yang diredhai-Nya..bagusnya lah kalau macam tu..tak terhanyut dalam cinta manusia yang acap kali melalaikan diri dari mengingat Dia..jadi, aku menyeru, beli lah novel versus..sangat tak rugi..!


sekian..banyak sangat ayat-ayat from versus yang aku nak letak..tapi aku simpan untuk entry lain pulak, okeyhh..salam...=))

5 comments:

Amanina said...

alaa, baru cadang nak ban kau. hahaha

norain ishak said...

@ hanis- haha. tak boleh balh giler.jgn ban-ban orang.tak baik.hehe.

M. Faiz Syahmi said...

betol tu, ko cerita memang x besh.!
xbernafsu langsung nak aca versus tu lepas baca review ko.. hahaha!

norain ishak said...

@faiz syahmi- haha!memang x best, tapi jgnlah cakap terang-terangan.tapi cerita tu bestlah!sesuai utk muda mudi.

Ayu Adawiyah (: said...

nice blog ;)