Monday, February 15, 2010

le tour de unique kelate

amaran: entry yang banyak gambar!jgn bosan..!

salam..

rindu plak dekat blog sendiri..
haih!
kalo tak,
saper lagi yang nak rindu kan?..
hehe..

mercu tanda kelantan..

perjalanan dari petaling jaya ke kota bharu,
mengambil masa selama seharian...
termasuk berhenti isi minyak,
makan-makan,
dan juga rehat..
memang memenatkan,
tapi enjoy!

kenderaan-kenderaan menuju ke kelantan melalui gua bermusang..

selepas melepaskan lelah,
petang itu,
kami sekeluarga menuju ke pantai cahaya bulan..
ramai giler umat manusia..

ehem2..
sempat sebat 2 helai t-shirt lengan panjang!
yeah!
misi pertama tercapai!

deruan ombak menghempas pantai..

selepas menikmati keindahan pantai kelantan,
kami menuju ke pantai lain pulak..
pantai sri tujuh..

di sana ada sebuah restoren yang memang cun,
terapung lagi tuh,
namenyer.
restoren terapung..
istimewanya ade ikan bakar yang fresh..
harganya agak berpatutan jugak lah..
so,datanglah sini yer..

terapung tuh..

itu hari pertama kami sampai..
skang nak citer hari kedua..

seawal jam 8 pagi kami nak bertolak,
tapi jadi 8.30 apabila ade sebuah kereta yang aku gelarkan 'takde kesedaran sivik!'
suka-suke je block kereta orang..

tapi nasib baik kami adalah kereta yang terawal sampai di pengkalan kubor..
breakfast dulu..

yang mana satu pilihan kalbu..?

kat sini,
aku geram giler tengok baju-baju blouse..
come sokmo!
murah pulak tuh..
jadi,
aku pow dua helai baju..
misi kedua tercapai!

ayah aku beli bantal upin ipin untuk anak2 buah aku,
aku pun tumpang sekaki..
heheh..
ini tak termasuk dalam misi..

amirah dibuli oleh makcunya untuk pegang bantal aku yang bulat..malu kot nak pegang ke hulur ke hilir..

okey..
dah berlelah sumer,
makan tengah hari di tepi jalan raya menuju ke rantau panjang..

sepanjang journey kami..
kami lalui jalan2 yang kiri kanan ade sawah..
dan dekat sawah tuh,
wah,
banyak giler rumah besar..
dah la besar,
cun pulak tuh..
dah maju dah orang kelate nie..

hijau yang memikat mata yang memandang..cun kan?

agaknye lagi 10 tahun akan datang,
kawasan sawah tu penuh dengan umah-umah banglo..

oh yer,
sebelum sampai ke jalan ke rantau panjang,
kami mengambil jalan short cut ke pasir mas..
dan first time lah nampak sg golok dengan live..
ceh!
sg golok jer..
ye lar,
aku gayat..

seberang sane tu thailand..memang senang ar nak menyeludup orang..

dah penat sakan jalan,
balik hotel balik..
tapi,aku n mak and kakak2,
semuanya penshopping tegar,
balik kejap,
and then terus keluar balik ke pasar siti khadijah..

mak aku penshopping PALING tegar..

perjalanan hari kedua diteruskan,
menuju ke bachok,
yakni kampung abglong..
pantainye sungguh best..
pokok2 kelapanya tersusun rapi...

pokok kelapa yang tinggi lampai..nipahnya sayup2 ditiup angin sepoi-sepoi bahasa..

pantai bachok..

untuk makan malam,
kami terlambat sedikit kerana singgah ke rumah bapak sedare abglong,
haish,
ini part paling tension sebab aku tengah lapar giler..

makan malam kami di restoren nasi kerabu golok di kota bharu..
nasinya boleh tahan,
tapi yang tak tahan,
air buah die macam ......!
aku ase die bagi kitorang bukan air carrot,
tapi,
air hampas carrot!

semoga kedai ni boleh improve lagi..

hari ketiga..
yakni hari last di kelantan..
pagi itu,
kami sempat lagi buat last spot check di pasar siti khadijah..
dan aku berjaya mengepow sehelai baju kelawar..
dari dulu aku nak baju kelawar,
tapi baru skang dapat..

dah settle sumer,
jam 10.30 macam tu bertolak ke kl..
makan,rehat,makan..
11.30 malam baru sampai rumah..
letih!

sebelum mengakhiri entry,
nak tunjuk ini!

ta,ya,sin,kap,wau..tisku..=)

haha..
orang kelantan mesti kate aku gayat.
ok fine!
gayat skit sebab tesco dah ade di KB..
maju2..
tesco jadi TISKU..

secara keseluruhannya,
negeri kelantan memang best dan lain dari yang lain..
tak pelik kalau kelatanese sangat berbangga dengan negeri mereka..

sekian,
salam..

p/s-cuma aku kurang suka loghat kelantan..=)

8 comments:

Amanina said...

housemate aku orang kelantan oh. aku dah boleh tangkap bila dia sembang loghat kelantan ngn kwn2 dia. hahahha. die penah ckp lawak gila dgr aku speaking klate. cehh! :D

banyak gila baju ko rembat ain!!!

Mknace said...

lama tak gi sini..

apiih said...

haha..kelantan mmg dh maju skit..huhu..idop kelate..kah3..

Zahidah said...

bestnya jalan2. :)

norain ishak said...

@hanis-haha.mane ade banyak.4 je kot.cume waktu nak tawar menawar,aku pun terikut2 longat mereke..
@mknace-kelanta dah banyak berubah..
@apiih-semakin bangge la org klantan..
@zahidah-mmg bez dan mmg penant..haih!

mInYe said...

ko ngadu kat aku kate gerai tu serve makanan lembab sgt.. tp ko enjoy gak kan?? hehehehe..

@pEaCE@ said...

klate.. rindunya akuuuu..
PCB..tmpat lepak...

norain ishak said...

@min-kat kedai tu je tak enjoy.
@peace-yer,sila lepak di sane lagi.hehe.