Tuesday, February 16, 2010

ikhlaslah walau terpaksa


salam..

ikhlas dalam terpaksa...
terpaksa dalam ikhlas..
apa yang korang paham dengan kedua-dua quote di atas nie..?
apa??
tak paham??
kalau macam tu,
lu pikir la sendiri..

hari ni,
adila dari RO91,
bagi quote ini waktu kami main balas komen di facebook..
aku suka quote ini..
maknanya sungguh mendalam,
bagi aku lar..

jangan tengok saja..

ok,
untuk kasi korang paham sikit,
aku bagi contoh..

situasi 1:
kawan korang dapat 10A dlm spm,sedangkan korang hanya dapat 10C..
lalu korang pun menemui kawan korang yang genius itu,
lalu berkata,
"tahniah sahabatku..aku gembira untuk kamu.."

benarkah kita gembira?..
benarkah kita benar2 ikhlas mengucap tahniah?..
atau sekadar mengucap kata bermanis bibir..?

biji mata sama bulat,
tapi hati lain-lain..
ade hati bentuk love,
ade hati bentuk bla bla bla..

sedikit sebanyak,
mesti ade sedikit perasaan jeles kat kawan yang genius tuh..
gembira?
sedih ade lar,
sebab result korang macam hampas..!
pastu boleh nak gembire pulak..

situasi 2:
korang baru saja mengetahui kawan korang bakal bertunang minggu depan..
sedangkan korang kekasih pun tak ade, bertunang apa tah lagi..
lalu korang berkata,
"tahniah kawanku..aku gembira untuk kamu.."

konsepnya sama,
benarkah kita gembira..?
ikhlaskah?..
korang masih ternanti-nanti,
tapi masih gembire?
selidiki hati sendiri..

saja jer nak buat korang pening dengan quote,
ikhlas dalam terpaksa..
kasi exercise minda..
haha..

akhir kata,
ikhlaskan lah diri seboleh mungkin,
walaupun ia pahit diungkapkan dengan kata-kata..
kerana di hadapan sana,
pasti ada yang lebih baik untuk kita..

salam..

p/s-sudah terlepas dari dua beban yang menghantui diri.kembali fokus!

4 comments:

Hur Ain~ said...

hmm btul3!!

sbnrnyer...rase sedey tu mesti mngatasi rase gmbira yg kite ader untuk kawan kite tu kan


eceyy ain..da matang ckit la nmpknyer..hik3~

norain ishak said...

hur,kita memang matang sejak kat taiping oekyh..hahaha..

eNaSaN said...

senTiase menGikhlaskaN diri walaupUn bgaimana caranya..terpaksa..kena paksa.. (^_^)

norain ishak said...

@enasan-haha.sape pulak yang pakse.hehe.