Sunday, February 21, 2010

insaf sekejap..?


salam..

malam tadi,
sambil belajar chemistry dalam cahaya malap lampu lilin,
dek kerana ky blackout,
aku pun turn on radio kat henpon..

tukar channel,
tukar channel,
sekali radio tengah azan..
radio ikim kot...

selepas azan tu,
keluar la lagu nie..
mari hayati bersama-sama..


Wahai Tuhan ku tak layak ke syurga Mu
Namun tak pula aku sanggup ke neraka Mu
Ampunkan dosa ku terimalah taubat ku
Sesungguhnya Engkaulah Pengampun dosa-dosa besar

Dosa-dosaku bagaikan pepasir di pantai
Dengan rahmat Mu ampunkan daku Oh Tuhan ku
Wahai Tuhan selamatkan kami ini
Dari segala kejahatan dan kecelakaan

Kami takut kami harap kepada Mu
Suburkanlah cinta kami kepada Mu
Akulah hamba yang mengharap belas dari Mu

okey,
kalau kita hayati liriknya,
sedikit sebanyak mesti terbit rasa insaf kan?..
kalau takde rasa langsung tuh,
no komen...

persoalannya di sini,
selalukah kita rasa insaf?
selalu ker kita rasa takut kepada Allah?..

aku bukan tanya untuk korang yang membaca sahaja,
tapi tanya dekat diri sendiri jugak..

sebab kekadang aku selalu dilanda euphoria..
again,
euphoria maksudnya hilarious happiness..
bila gembira,
kita selalu lupa akan Dia...

bila waktu dapat kesusahan,
barulah nak ingat kat Allah..
bila nak exam barulah nak ingat kat Allah,
bila nak dapatkan sesuatu barulah nak ingat Allah..

terasa?
aku terasa..!

sepatutnya kita memang kena sentiasa ingat Allah,
sebab hidup,mati,ibadah kita hanya kerana Allah..?

jadi,
buka satu lembaran baru,
sama-sama memperbaiki diri...
masih belum terlambat untuk berubah..
meskipun perubahan itu hanya sekecil cuma...

sekian..
salam...

2 comments:

edaolala said...

sedih kot lagu ni =.= huuhu. nak nanges dengar lagi2 kalau time motivasi :p huhu

norain ishak said...

@edaolala-haha.waktu time motivasi tu je lar insaf kan..pastu dah abes kem motivasi.....huhu..