Saturday, February 20, 2010

Top 10 Things You Have To Do..

salam...

malam tadi sebelum tido,
aku bace satu buku english yang disuruh Mrs. B untuk dibaca..
tajuknye 'Staying Up Up in A Down Down World'..

buku ni macam buku motivasi lar..
ada ayat2 bible jugak,
tapi ignore2 sudah..

cantik jersey ini.tapi cantik lagi jersey ky.hehe.

so,
hari ni dengan bangganya nak share pasal satu perkara bertajuk..
'it takes time'
regardless of how busy we are, we need to take time for ten things..



study-study.bukan main-main..


1.we need to take time to work because it is the price of success..
dalam konteks seorang pelajar,kalau kita tak study,ingat boleh score ke dalam exam?..jadi marilah kita spend sebahagian masa untuk mengulangkaji pelajaran okey..


2.we need to take time to think because it source of power and the key to make good decisions..
aku rase semua orang ada otak dan semua orang suka berfikir kot..jadi buatlah keputusan yang bijak tanpa dipengaruhi emosi kita yang kekadang poyo sikit..


mari bersukan..(menyeru diri sendri sebenarnyer..hehe)


3.we need to take time to play because it is the secret of youth and all work and no play make jack a dull boy..
haih!ni aku lemah nie..aku nak kekadang pergi main,tapi homework yang tak putus2 nie menghalang niat murni aku..takpe,aku cuba lagi!korang pun!


4.we need to take time to read because it is the foundation of knowledge..
macam aku nie,bace buku english.haha!bukan baca buku belajar jer,kenalah jugak baca buku lain yang tambah ilmu yang tak termasuk dalam exam tuhh..


yang ke-lima ni ayat dia more to bible maksud die.jadi aku taknak la letak..tapi dalam konteks agama islam maksud dia..

solat tiang agama.kalau solat pun taknak,nak bertiangkan apa..?


5.lakukan ibadah..ibadah wajib..dan carilah masa untuk ibadah sunat.kita beribadah untuk mendapat keredhaan dan rahmat dari Allah S.w.t. ..
kenkadang kita boleh study 2 3 jam,tapi nak bace Quran 5 minit pun liat.jadi fikirkanlah sendiri yer!


6.we need to take time to help and enjoy friends because our friends ultimately are going to be a major source of comfort and happiness..
life without friends,macam tak de maknenya kan?..takde tempat mengadu,takde tempat nak buat lawak,takde tempat nak mengumpat..OOooppss!haha.jangan buat macam tuhh..yang baik-baik je okey..


aku pun..


7.we need to take time to love because it is the sacrement of life that might be the most important..
sayangilah orang disekeliling kita..dan hargailah mereka selagi mereka masih ada...kalau sudah ada yang special,sayangi mak bapak terlebih dahulu sebelum sayangi si special dengan sepenuh hati...


8.we need to take time to dreamm because it is the foundation upon which hope is built..
tak salah nak berangan,tapi jangan semua perkara tak jadi disebabkan angan2 mat jenin kita tuh..!


kucing pun tahu gelak.inikan pulak manusia..


9.we need to take time to laugh because it is the music of your soul...
janganlah serius memanjang..muka pun masam jer..cuba senyum.cuba gelak.orang tengok pun seronok..oh,suddenly aku teringat word 'euphoria' means hilarious happiness..hahahaha..tapi jangan la gelak over2,nanti ilmu keluar..


10.we need to take time to plan. it is the secret of being able to have time for the first nine things!
jadi rancanglah waktu sebaiknya..=)


jadi itulah yang dapat aku kongsi untuk hari nie..
semoga dapat beri manfaat..
kadang2 kita terlepas pandang benda ni,
jadi sekarang dah pandang kan?..

salam..

2 comments:

Amir said...

ada sesetengah org tu, tak study pun boleh dapat result gempak. Tapi kita tak bolehla nak compare dgn diri kita kan. sbb IQ setiap org berbeza.

psl kawan, hidup ni mesti ada kawan. kalau tak kita memang xde life. xkan nak hidup berkurung je dalam bilik, keluar sorang2. takbest kan.

btw, nice entri ain. keep it up. :-)

norain ishak said...

@amir-ya, betul tu..jeles tengok mereka yang boleh score tanpa perlu study hard..kawan mmg penting..no fren,no life kot..