Thursday, December 31, 2009

azam 2010-saya nak kerja!

salam semua..

pejam celik,pejam celik..
nak masuk tahun 2010 dah..
dan macam biasa..
bila masuk tahun baru..
pasti kita masing2 pasang azam baru..

ade ke orang yg takde azam tahun baru?
itu aku tak tahu..
yg aku tahu..
aku ade azam baru..
heheh..

azam baru aku ialah,
aku nak bekerja kuat!

erm..
selalunye azam bagi seorang pelajar,
mestilah nak belajar rajin-rajin,
tapi aku nak bekerja plak..
ape kess??

sebenarnya..
belajar itulah pekerjaan bagi seorang yang bergelar pelajar..
jadi sebab tu la aku kate aku nak bekerja kuat..

oleh yang demikian..
aku nak treat diri aku sendiri seperti seorang pekerja yang kerjanya belajar..
hujung minggu nak buat overtime..
pastu hujung bulan dapat gaji dari ayah aku yg bertindak sebagai majikan..

erk..
boleh pakai ke idea nie?
hahaha..
tak kire..
azam tetap azam..

aku nak share lagi satu benda berkenaan dengan azam..
ayat ni aku ambik dari buku 100ways to motivate Yourself..
thanks to tipah sebab sudi share buku dia ngan aku..

It's not what a vision is,
it's about what a vision does..
what does ur vision do?
does it give u energy?
does it make u smile?
does it get you up in the morning?
when you're tired.does it take you that extra mile?
a vision should be judged by these criteria,
the criteria of powerness and effectiveness..
what does it do?

bila bace ayat ni,
baru aku tersedar..
aku slalu membina azam baru walaupun bukan tahun baru,
tapi azam tu tak terlaksana..
dan baru aku tahu sebab ia tak terlaksana...

jadi,
pada korang yang dah ada azam,
sama-sama kita renungkan,
macam mana azam kita tu boleh tercapai..

oh yer..
bagi mengakhiri tirai 2009,
aku nak recap perkara-perkara penting dalam hidup aku tahun ini..

antaranya..

1.tahun 2009 tahun paling banyak aku ulang alik masuk pusat perubatan universiti malaya sebab ayah aku sakit.sakit aper?boleh bace entry awal-awal dulu..hehehe..dan sebab selalu masuk hospital membuatkan aku berkobar-kobar nak jadi doktor..amin..=)

2.menyertai group 1991 dan republic 1991..huh..maklumlah cuti lama..online je kejenyer..dan aku masih ingat orang yg intorduce aku pade group yg gempak ni..NUR areefah..budak group panggil die efa,tapi aku jer panggil dei NUR..masih ingat lagi,malam-malam buat conference..tapi skang aku kurang aktif dah..kalo dorang buat gathering dlm tempoh 10tahun lagi,insyaAllah aku nk sgt pergi..nak jumpe secara live ar kononnyer..

3.result SPM 2008..alhamdulillah..walaupun tak dapat stret a1,aku tetap bersyukur..aku masih ingat lagi,aku dapat tahu reslut aku 2 hari sebelum result sebenar keluar..thanks tu FATIMAH ZAHRAH punye emak punye kawan..hehehhe..

4.scholarship SPC MARA..dapat pergi interview..dan juga dapat tawaran..terime kasih encik mara keranamu aku berada di kyuem..

5.result yg sgt bagus sem1..hahah..memang takleh lupa..ingat dah kiasu giler2,bolehlah dapat result power,skali hampeh..tak penah2 dapat rsult camtuh..so,,tak mahu ianya berulang lagi..terus berusaha..hiyaakk!!

erm,
aku rase itulah perkara-perkara yang sentiasa berda dalam kotak mindaku..
tak sabar nak menghadaapi tahun 2010..

selamat datang dalam hidup ku 2010!

7 comments:

M O N I C A said...

happy new year babe~~~~

say pon nk kuat kerja jugak..XD

zue said...

dari dlu azam ko xtercapai...huhu...

norain ishak said...

mon2-ye,same2 kite kerja kuat..
zue- azam 2009 aku da tercapai nak kenakan ko..

senorita nadya said...

SELAMAT TAHUN BARU SYGG:)

buang yang keruh ambil yang jernih.

norain ishak said...

nadya-slamat tahu baru juga..!

~HuSnA ZuBiR~ said...

ain..xkesah la pa pun azam..y pnting, kita work on it..husna tau ain bley punyer~!!! budak pndaikan... :)) ok jaga diri~

norain ishak said...

husna-yup2..mekasih atas kata2 semangat anda..hehe