Thursday, May 14, 2009

sehari di hospital

salam sumer..
hmmm...
hari ini sangat meletihkan..
kalau nak citer kenapa..
memang panjang lebar..
so,aku nak share kronologi aktiviti aku ari ni..
selamat membaca..

2.30 pagi..
mak kejut aku dari tiduur..
mak kate ayah nak g ospital..
sebab perut ayah gile2 sakit..
ayah pun drive ke PPUM..
samapai kat bahagian kecemasan..
mak aii..
ramainya orang..
ayah aku dah la sakit gile2 tuh..
dalam keadaan sakit perut..
ayah aku drive gak..
die memule suh aku..
tapi aku kate aku tak berani..
and then kitorang g klinik intermed dekat bangsar..

3.00pagi..
samapi di klinik inetrmed ..
doktor pun check die bagi injection painkiller..
rm 80 terbang..
tapi ubat painkiller tu tak jalan..
sakit ayah aku lagi menjadi2..
dan..
ayah aku paksa aku bawak keta jugak dari bangsar sampai umah aku kat pantai dalam..
huh..
dalam keadaan sakit..
ayah aku sempat complain cara pemanduan aku..

3.45pagi..
samapi dekat parking umah flat aku..
first time masuk parking..
dah tu,tetibe mati enjin..
pastu takleh nak start balik..
keta waktu tu dh lurus tapi ke depan sangat..
dalam keadaan hujan lebat yang menggila..
aku and mak aku tolak keta untuk masuk keta ke kotak parking dgn semporna..
sakit perut ayah aku masih camtu..
aku ingat nak tido je terus..
tapi tak baikkan..
ayah kite tgh sakit,kite nak tdo plak..

4.50pagi..
aku terus berjaga..
pastu setelah mak menghubungi angah,
angah pun datang waktu tu..
tapi ayah still taknak g ospital..
adoi..
seksanya..

6.15pagi..
along plak datang..
along tanya ayah..
ayah nak g ospital tak?
and ayah kata,
dia tak dapat nak pikir..
daripada terus sakit perut kat umah..
baik g ospital..
dan setelah bersiap ala kadar..
dengan baju yang umapam baju tidur..
dengan tak mandinya..
dengan muke selebet..
aku pun bersiap ke ospital..

6.40pagi..
samapi di bahgaian kecemasan PPUM..
trim a kasih kat nurse tuh..
die memang bagi keutamaan..
selepas cek darah sumer..
ayah aku dimasukkan ke unit rawatan rapi akut..
doktor pun cek2..
and tanye history penyakit ayah aku..
and kakak aku pun citer dgn pjg dan lebar..
pastu ayah aku pun di beri injection painkiller..

7.30pagi..
ayah aku d x-ray..
hmm..
aku tak tahu nak komen aper..
pastu diultrasound..
lepas tu ayah aku rehata la kat dlm unit rawatan rapi akut tu..
aku and akak and angah just tunggu kat luar..
mak kat dalam teman ayah..
along sekejap2 masuk..
sebba along je faham salahsilah penyakit ayah aku..
kira2 jam 3.30petang,aku and adik beradikku balik ke umah kakak ku di pj..

4.30petang..
kitorang datang balik..
kali ni dah masuk wad..
pastu kena g ct-scan..
hasil dari imabsa itu mendapati
i}pancreas ayah aku membengkak disebabkan jangkitan kuman
ii)dekat saluran mane ntah yang berhampiran macam ada blockage yang mungkin disebabkan ade batu karang yang halus..
jadi itulah penyebab rasa sakit perut ayah aku..
ayah aku tak habis2 mengerang..
sapa yg sanggup kan nak tengok ayah kite sakit2..
aku try tahan airmata..
tapi tak berjaya..
dan,akhirnya aku nangis..

5.15 petang..
ayah kembali ke ward..
dan aku and adik beradik pun kumpul di sana..
ntahla..
aku tak tahu nak tulis ape lagi..
sebab aku sedih sangat..dan ape yang buat aku adik beradik jadi tak keruan bila ayah aku cakap
"doktor kata penyakit ayah dah serius ni,ayah da sedia,"
oh..taknak!aku and adik beradik ku tak bersedia..

8.15malam..
doktor dalam kumpulan profesor chin dtg..
dr. ridzuan..
die cakap,
ayah kena puasa buat sementara ni..
pastu dia masukkan tiub ape ntah utk mengelakkan juice2 yg berkaitan tu daripada turun ke pancreas,
soa ayah aku tak rasa sakit sgt..
sbb ape korang..
ayah aku depend kat ubat painkiller..
dan sampai malam tadi tu,
nurse bagi morphine..
painkiller paling tggi..
hmm..

9.45malam..
aku and adik berdikku pulang ke rumah kakak ku di pj..
mak tido di hospital..
kesian mak..
ntahla..
di saat aku menulis ni pun..
aku masih rasa sebak..
muka ku rase panas dek nangis tak henti2 sepanjang aku di ospital..
berat mata memandang,berat bahu memikul..
ayah macam kelihatan giv up..
takK!!
kena banyak sabar..

aku teringat satu kata2 yang lebih kurang berbunyi,
"besar pahal orang yang bersabar ketika di timpa musibah"
ya!
sabar!

moga ayah cepat sihat..
aku sayang ayah aku...

2 comments:

nur nina said...

ak baca pun rase sebak.. huhu..
d0a byk2 k..
insya-ALLAH selamat..

nurul iman said...

ain.
tak tau nak cakap apa.
tp, km salute dgn ain.
tabah hadapi menda2 cam ni.

neway.
semoga ayah ain cepat sembuh. (:

chaiyok2!