Saturday, February 21, 2009

resipi sambal udang petai


assalamualaikum..hari ni aku nak compose pasal resipi plak..aku memang tak reti bab-bab masak-masak nie..so,sebab tu la aku nak letak resipi masakan plak dalam blog aku..heheh..untuk rujukan masa depan ler..seperti yang tertera pada tajuk di atas,aku nak share resepi sambal udang petai..heheh..sape suke makan petai??aku tak brape suke sangat ar..kalo mak aku masak pun,aku makan udang je lebih..heheh..

okey now,mari kite lihat bahan2 yang diperlukan yer...

++memule,pastiakn rumah korang ade GARAM HALUS..kalo takde,g beli..hhehe++
++pastu name pun sambal udang petai..mestilah kena ade PETAI yang dipotong...at least kene ade 10 biji la..huhu..selalunye skang petai seikat RM3..mahal ke murah tu??++ ++next,untuk menjadikan masakan ini sejenis sambal,kenalah ade CILI BOH...kire 50 gram lar..++
++pastu,kena ada 3 biji BAWANG BESAR yang dihiris dan 3 ulas BAWANG KECIL yang ditumbuk..kenal tak bawang tu macam mane??++
++opss..MINYAK MASAK jangan lupe plak..penting nie..++
++nak tambah umpp..ASAM JAWA jangan lupe yer..++
++okey..jangan lupe UDANG..kire 50 gram la..++okey..tadi aku dah bagitahu pasal bahan2 die..sekarang nie meh kite belajar care-care nak memasaknye..
~~first,panaskan minyak dalam kuali..pandai2 lah bajet nak letak banayk mane..hheehe..aku pun tak tahu..~~
~~second,masukkan segala jenis bawang tadi..bawang besar.bawang kecil,dan bawang putih..aduhai..tetibe teringat citer bawang merah bawang putih..~~
~~tumis bahan2 tadi sehingga baunye naik..bau macam mane??g ar try..~~
~~after that,masukkan cili boh mengikut citerase-citerasi anda..and kacau..huhu..~~
~~lepas tu,masukkan udang and kacau sampai separuh masak..ingat separuh masak jerk..~~
~~and then masukkan petai yang telah dipotong..~~
~~lepas letak la garam sikit..jangan letak banyak sangat..nanti high blood pressure plak..~~
~~and lastly,masukkan air asam jawa dan gaul sehingga masak..jangan sampai hangus pulak..~~
owh..rupenye senang jugak nak memasak..nanti,bile aku ade freetime,nak try gak la..heheh..bile??aku tak tahu..heheh..so selamat mencube ye rakan-rakan..nanti bagi aku rase cikit..

5 comments:

Black...red...and me said...

aq suke makan!!!

~ngeee~

norain ishak said...

huhu..sape yang tak suke makan??

nur nina said...

w00.. mhl gak tu~
ak dpt petai seikat singgit due je..

norain ishak said...

hoho..petai kat kampung aku mahal..

AreHadi82 said...

hang masak udang tak guna santan ker...huhuhu... mak nye resipe, mesti ada coconut milk...