Monday, November 10, 2014

End of Rotation 2: Paediatrics

Assalamualaikum.


Clerkship Period 2: Paediatrics
Hospital: CUH/CUH/CUMH/STGH
Dates: 13/10/2014 - 7/11/2014



Alhamdulillah 'ala kulli hal. Akhirnya habis rotation yang ke-2. Allahu Rabbi, rasa cepat sangat 4 minggu berlalu. Tambah-tambah pula rotation paeds, yang sangat enjoyable. Terasa setiap hari begitu ceria sebab almost everyday dapat jumpa baby baby dan kanak kanak riang yang comel. Gituh~~


Untuk rotation paeds, ada 4 minggu. So dari 4 minggu ni, pecahan nya ialah:

  • 2 minggu untuk hospital rotation di paediatrics wards
  • 1 minggu untuk neonatology rotation
  • 1 minggu untuk coomunity rotation



Serius, paeds sangat best! Kalau korang jenis kurang gemar dengan budak-budak, you might face hard time sikit, but insyaAllah as time goes by, korang akan selesa je deal ngan kanak-kanak ni.


Regarding assessment, kena documented kan 10 tasks.

5 tasks wajib yang kena buat:

1. Ambil 3 history and present
2. Measure height, weight and head circumference of toddlers/infants
3. Buat examination on baby less than 3 months


So, apa je yang korang boleh buat untuk paeds rotation ni? 


Untuk paediatrics wards, ada 4 benda.

1. Ladybird ward untuk babies less than 18 months
2. Puffin ward
3. Seahorse day unit
4. OPD


So kat sini boleh lah buat history taking, examination (sila la approach mak bapak and nurse baik-baik, hehe), observe procedure macam ambil darah, mantoux test, skin prick test and etc. Jangan malas pergi wards ok, walopon takde attendance. Saya dulu pergi je wards, tapi selalu segan untuk examine budak-budak, so untuk muhasabah orang lain, and Reg pun ada bagi nasihat, jangan ambil history taking je, but ask the parents if you can do physical examination on their child..


Seahorse Day Unit



Untuk neonatology rotation, basically kat NICU tu lah. So yeah the same thing je, ambil history and ikut ward round. And then kalau pergi post-natal ward, boleh la minta SHO or Reg yang ada untuk korang buat examination baby. InsyaAllah semua orang-orang neonates ni memang awesome and baik sangatt~ And masa neonatology rotation ni jugak, boleh je tanya nurse, kot kot kalau korang boleh nak feedkan baby formula milk ke, hew hew~


NICU of Cork University Maternity Hospital CUMH



Untuk community, as for me di Clonmel. Memang best and leisure lah. Briefly, lebih banyak pendedahan tentang problem kanak-kanak yang ada autism, speech delay, tantrum, etc.. And then masa Friday morning, kena pergi KIDSCOPE kat Knocknaheeney, yang ni best gila sebab dapat banyak buat banyak kerja, tulis medical notes, fill in the growth chart and ambil history. Cool~ Dah macam paediatrician dah rasanya, hehe.


Cuti Cuti Clonmel



Cuti Cuti Clonmel


Regarding assessment...

1. CLIPPS assessment - Online assessment yang ada 32 cases to be completed. Very lengthy but sangat best and membantu especially sebab masa hospital rotation, kitorang tak attach kat mana-mana doktor. So case dalam CLIPP ni macam bagi exposure secara maya attachment dengan consultant

2. Neonatology reflection

3. MCQ - True-False-Dont Know with negative marking. My only advice for this, dont be dissapointed if let say you have cover everything in paeds and end up in the exam, what you have learnt doesnt really come out in the exam.. Dia perkara perkara basic je macam, what cause hyperreflexia, what cause stridor, which is true about asthma, etc... Jadi make sure, benda benda basic macam tu perlu diberi penekanan, sebab soalan dia nampak mudah, tapi details and specific. 



So, itu sahajalah yang sharing untuk budak budak UCC yang akan ber-paediatrics. InsyaAllah best!

Cumanya bila deals ngan kanak-kanak, jangan lupa pasal parents diorang. Hehe. I still can remember the parents yang tak bagi saya buat moro reflex kat anak dia. Precious tau anak-anak ni... Jadi kena sangat berbaik-baik dengan parents.. 


If you love kids, you gonna love paeds.
But if you dont love kids, you still gonna love paeds. Heh =P


Overall, penyakit-penyakit paeds ni sama je macam medicine, cuma skop nya lebih kecil dan tak very the complicated as in medicine. And saya pulak suka paediatrics, sebab patients yang perlu dihandle kecik-kecik je dari kita, haha munasabah ke tak alasan camni. Hoho



Sekian, wassalam.

2 comments:

Amanina said...

banyak anak buah memudahkan lagi utk suka paeds kot :D hehe

Norain Ishak said...

@Hanis Amanina, hahaha mungkin kot, suka volunteer pakaikan baju baby sebab expert hahaha