Thursday, March 6, 2014

GP Attachment in Newmarket Day 17&18


Assalamualaikum.


Day 17


Tak ingat sangat interesting patient. Normal routine such as ecg, phleb, blood pressure. Cuma petang tu dengan nurse untuk buat data analysis guna sistem computer yang ada dalam komputer tu which is very handy laa untuk guna. Mula-mula nak buat cara manual one by one, tetapi u know la kan my "pet brother" a.k.a partner gp hahaha pandai main main komputer ni, so berjaya carik terus berapa banyak patients yang 65 years old above dah dapat pneumococcal vaccine. 



Day 18


Ada patient bipolar yang datang untuk renew prescription. She is on lithium and ada side effect macam acne kat muka dia. Pheeww. Then ada budak pompuan kena otitis media, sebabnya ear drum dia memang red and looks dull. Supposedly ear drum yang sihat should be shiny. And then ada pakcik tu ada fungal infection kat kaki dia, so gp prescribe steroid cream yang namanya terbinafine. So far itu je laa yang ingat. 


Waktu petang, cam biasa hari Rabu gi housecall kat dua rumah ni. Satu tu pakcik lung cancer, dia mengadu laa time pagi-pagi memang breathless dia sangat teruk. So gp kata, time pagi-pagi bangun tidur, kena duduk dulu, dont rush untuk duduk kat hall. Bagi steady dulu~ Pastu bila dengar basal lung dia, ada crackles, so might be ada fluid congestion kat lung, so gp prescribe water tablets aka diuretic. 


Btw, lupa nak cerita, hari Ahad hari tu ada patient gp aku kat Kanturk Community Hospital tu pass away... Aku dah 2-3 kali jugak lah jumpa dia masa gi situ. Agak sedih la sebab kita kenal kan. Tapi tak boleh bayangkan kalau doktor onkologi yang patients cancer semua tahap serius tu ...


Let it go Let it go~


GP aku memang awesome and hari ni dia ajar pulak cara nak Critical Reading. 


R - Relevant
E - Education
A - Applicability
D - Discrimination
E - Evaluation
R - Reaction


Further reading, boleh tengok sini, 
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1238789/pdf/brjgenprac00035-0039.pdf



Sebabnya penting laa untuk para GP yang busy untuk tahu apa benda yang patut dibaca atau tidak. Sebab artikel memang banyak, tapi yang mana relevant. 


video



bilik nurse

bilik GP

dalam keta ke umah yang housecall


Another 1 week left for GP attachment. Sedih tapi lagi sedih sebab susah nak study kat sini, hahah. Okey lahh, that's all wassalam.

No comments: