Friday, March 16, 2012

Last-Lecture-For-First-Year-Med-Students-In-UCC


Assalamualaikum.


Lambat pick up. After lecture biochem tengah hari tadi, baru sedar, itu lecture terakhir untuk budak-budak first year med kat ucc ni. Fuhhhh. Tak sangka ohhh. Rasa macam baru je attend lecture pertama, but tadi dah lecture last dah untuk first year. Cepat betul masa berlalu.


"..and today's the last day of lecture for my first year in Medschool. It wasn't that bad at all, was it?"(Ain Ariffin,Mac 2012)

Betul. Life sebagai pelajar tahun pertama sebagai student medic dekat ucc khususnya, takde lah teruk sangat. Takde lah sampai stage yang macam nak stress sampai sakit mental ke apa. Memang masih dalam fasa relax-relax lagi. Masih ada masa untuk berfacebook, masih ada masa untuk berblogging bagai. Heee. So, hari ni aku nak bercerita lah sekejap mengenai apa yang budak first year medic kat sini lalui.


COURSES IN WHICH AKU ENROLLED :

1)2012-CP1002: Clinical Science and Practice I
2)2012-FM1001: Foundations of Medicine 1 - Introductory Human Biology
3)2012-FM1002: Foundations of Medicine 2 - Cardiovascular, Haematological and Respiratory Biology
4)2012-FM1003: Foundations of Medicine 3 - Gastrointestinal, Nutritional and Metabolic Biology
5)2012-BH1002: Person, Culture and Society I
6)2012-LC0001: Medical English

*FM : Consist of Anatomy, Physiology & Biochemistry


Anatomy

Huuu sebut je anatomy, habis lah macam-macam benda nak kena ingat. Memang senior pun dah cakap awal-awal korang kena ingat banyak benda. So, memang true sangat lah. Memang korang kena banyak mengingat and menghafal nama-nama blood vessel, nama-nama nerves, nama-nama gland, nama-nama ducts, nama-nama bones, nama-nama joints, and banyak lagi! So, sila siapa yang nak study medic tu, saranan aku, boleh start lah makan makanan yang menguatkan daya ingatan.

Tapi jangan anggap aktiviti mengingat ni sebagai satu beban lah. Sebab nanti insyaAllah, bila kita jadi doktor pun, banyak benda yang kita kena ingat kan. So, anatomy train your brain to have a good memory. Pastu ada anatomy practical jugak. Budak ucc tak dissect punnn. Huu. At first, cuak gak lah ngan cadaver ni, but lama-lama dah okey. Plus, seronok oh dapat tengok isi badan manusia ni. Usually akan jumpa cadaver kat lab dua kali seminggu.


Physiology

Ianya macam physic dalam tubuh badan. Kita belajar mengenai macam-macam jenis proses mengikut system yang kena belajar untuk first year lah. Huuuu. Banyak benda jugak lah kena faham. Tapi kalau kome study last minutes, boleh jadi kome menghafalnya. Tapi itu not good lah kan. Supposedly, kena faham. Bak kata Prof Muhaya, kalau kita belajar sebab kita nak faham, Allah akan kuatkan ingatan kita. Tapi kalau kita belajar untuk hafal and ingat, maka kita akan mudah lupa.

Anyway, physiology best dan bertambah best kalau rajin buat pembacaan mengenai sesuatu topik dengan lebih mendalam. And sometimes search related video kat youtube, and boleh jadi sangat helpful to enhance our understanding. Oh physio pun ada lab. Tapi errr tak berapa nak menarik bagi aku.


Biochemistry

Oh nooo. Kalau korang study medic di ucc, tak perlu nak buat extra reading, just baca je lectures notes and hafalllll. Heee. Nope, ada benda yang korang boleh faham dalam biochemistry but at the same time ada benda yang nak tak nak, korang kena hafal. Contohnya nama enzymes. Ohhhh banyak gila nama enzymes. Di saat aku menaip ni pun, dah bercampur-campur dah enzyme ini untuk apa, enzyme itu untuk apa. Walaupun notes kectures sangat helpful, buat notes sendiri pun agak ohsem. Buat your own mind map so that senang nak nampak view yang lebih luas.

Tapi untuk score in exam, baca everytime after habis lecture, and baca dengan fokus a day before exam. HAHA. Sebab huuu kena hafal banyak proses, mechanism, steps in chemical reaction. Oh mungkin biochem is just not me.


Clinical Science & Practise

Okey, bila masuk kelas ni agak nervous. Short name untuk modul ni namanya CP. CP ni ada tutorial which is dalam a group of ten students kita akan discuss lah penyakit yang related dengan system yang kitorang kena cover untuk first year. So, kat kelas ni, kena banyak bercakap sikit lah. Kalau tak bercakap, nampak macam looser pulak. So, before datang kelas, kena buat bacaan sendiri dulu. Oh kenapa nervous? Sebab ada seorang lecturer tu seriussss gila and suka tanya. HAHA. Tapi dia baik je. Peace.

CP juga anda kelas clinical skills di mana kitorang belajar cara nak examine orang. Fuhhh. Kelas ni agak seronok jugaklah sebab bajet macam doktor je kan nak palpate orang, ambik blood pressure orang semua. But sometimes can be menyeramkan bila korang datang kelas without baca teknik-teknik nak examine orang. And and yang paling aku rasa kurang selesa sebab kena pegang a.k.a examine patient(which is student jugak) yang berlainan jantina. Rasa awkard ya di situ. Kalau patient hensem, aduhai, bertambah nervous saya! Haha.


Behavioural Science (BH)

Ini lecture istirehat. Dengar je la apa lectures cakap pasal biophycosocial model, epidemiology la, research lah and etc. Okey sebab aku pun tak fokus dalam lectures so tak boleh nak list out topik apa lagi yang dipelajari. Tapi when it comes to BH Tutorial, fuhhhh selalu je speechless sebab budak Irish dah cakap dulu benda yang aku nak cakap, so, clueless lah aku bila ditanya. But kalau ada je terlintas, cepat-cepat je lah cakap. Sebab kome pun tahu kan, lectures kat sini dia sangat appreciate pendapat students dia tak kisah lah betul atau tak betul.


Medical English

Ini subjek sampingan aku. Kelas ni pun macam kelas bersiar-siar lah. Basically ajar pasal penggunaan english yang betul dalam nak communicate dengan patients.



So, Alhamdulillah for everythings. Final exam bulan may. Hope semua keep on usaha, doa and tawakal kepada Allah. Let's aim for First Class Honours in academic and also in our amal jariah, insyaAllah.


Last but not least, my fav song!





Sekian, wassalam.



6 comments:

Anonymous said...

ada! hidup biokimia!!
[werewolf]

Ros Amanina Raziki said...

gudluck kak ain!!!!!!!!!!!!!!!!!!:D do your best...1st time exam mestilah dpt gempak2! insyaAllah...

Amanina said...

ainnn, waahhh bestnyaaaa. kitorang bulan 5 baru habis lectures! pastu terus straight final exam! huwaaaa.

ainn, ko final exam orally eh?

Norain Ishak said...

werewolf, hahaha.ye la ye la. budak bcourse biochem kena lah back up subjek biochem kannn.

ros amanina, hee.goodluck untuk awak jugak. insyaAllah doa+tawakal+usaha, Allah tahu yang terbaik untuk kita.

hanis, eh tak la. written paper. kalau results kat border line btween fail and pass, kena panggil semula utk oral.

Anonymous said...

adoi, kejap jer dah abis setahun... selamat exam yer...
-Asiah-

Norain Ishak said...

angah, tu lah. sekejap je masa berlalu~