Thursday, August 18, 2011

Murah Rezeki Ibu Bapa Ain, Ameen =)


Assalamualaikum.

Baru siapkan bajet kilat untuk prepare peralatan ke Gabus. Pagi tadi, sembang dengan emak kat phone, and aku cakap lah aku nak beli itu, beli ini, and bla bla bla. And mak aku pun cakap, ish tak cukup RM 2000 tu. Fuhhhh. 

And petang tadi pun aku list down apa nak beli semua. Termasuklah new clothes [aku sangat jarang beli baju okey sebab mak aku yang cakap, nanti nak fly baru pergi beli baju baru], kamera [aku dah usha kat sony punya website, kamera paling cikai 10 mega pixel], handphone [of course bukan iphone, handphone sony sekarang agak sengal, just nak beli handphone yang boleh akses internet paling murah ], hard disk, pastu benda-benda lain.

After dah estimate sekian sekian, aku kira-kira, masin lah mulut emak. RM 2095. Oh itu tak termasuk nak bayar jacket mara RM 80, nak pergi beli duti setem RM50. Oh murah rezeki ibu bapaku. Ameen. But senior said, nanti mara bagi duit kan before, harap macam tu lah, ganti balik duit parents yang terpaksa aku kopakkan. 

And then my sister cakap, boleh request bantuan kewangan untuk study oversea kat kerajaan negeri sembilan kot. Aku pun tak sure, but, her father-in-law kata boleh. So, just try lah. Okey siapa yang sudi menghulurkan bantuan, sila inform nanti aku bagi no akaun. [joking jeeeer!]

Pastu sembang dengan emak lagi, pesan kat ayah, this year duit raya kepada anak-anak buah aku perlu dipotong 100% untuk memberi laluan kepada makcu mereka. Heh. [take note asiah ishak yang sedang membaca entry ini]

Pesanan plan lah bajet elok-elok, so that parents kita aware kat mana berkurangnya duit mereka itu and pesanan untuk diri sendiri, please cari items yang murah. Sekian, wassalam.

14 comments:

haz|rah said...

aku igt nk bli kamera gak..
kamera pe yg bgos ha?
brpe bajet ko utk kamera?
btw, taklimat mara lame x. ko g ari2 smpai kol bpe?

Norain Ishak said...

hazirah, haha, aku usha sony cybershot s-series retail price rm 300. tapi pegi je la usha kat kedai dulu mcm mana. oh taklimat mara, erm lebih kurang 2jam camtu je kot. ktorang suppose start kul 9, tapi start kul 9.30 camtu and habis pukul 11 lebih jugak la.

Saya Piya said...

hepp. aku ada rm1700 duit poket mara yg aku tak kluarkan. eh, cer cite apa baju kau bawak weyh! brpa helai sume.

aishah na'ai said...

kamera awl2 ni boley la nk beli yg biasa2 tu..
tp for sure lame2 akan terasa nk beli dslr sbb nnt kat negara org sbb konfem slalu nk amek gamabr..
tambah2 blogger nii.. sume bende nk amek gambar.. haha..
and of cos nk gamba tu jd cantekk sbb tu pengalaman.. :)

Norain Ishak said...

ummu, haha.aku tak tahu lagi baju apa nak bawak, baju blouse kot, eh baju muslimah kita tu boleh jaa kan?aku ingat nak bawak enam helai.cukup la tuh kot.[lol,baju aku memang tak banyak pun]

ecah, ohoo.haha.skang kurang kewangan,beli biasa dulu la kan.

Amanina said...

ainnn, jaket mara kena bayar eh?

doakan aku nye check tak delay lama sangat eh sbb confirm2 borang2 aku tak siap lagi sekarang kalau nak hantar gi mara punn :(

Norain Ishak said...

hanis, yup kena bayar. [teringat kata encik akmal, mara dah tanggung puluh2 ribu, takkan nak bayar jaket 80 hengget tak boleh kot,?duhhh]

haha.sama2 lah doa.kitorang yg fly awal ni pun tak siap agreement lagi kot. =(

M. Faiz Syahmi said...

Lama betei tak singgah sini. Dah nak fly dah pun ko. Haha.

Tahniah, dan selamat mengaji!

Hur said...

yeap no doubt jaket mara kena bayar,dan harganye memang rm80 hehe :)
Ain,tolong la tangkap gmbar banyak2 supaya diri ini terasa macam berada di Ireland jugewwww :P

Oh btw, nak tnye, sebab mlas nak google, ingat tak hari tu Ain pernah buat background block letak gmbar macam letak gmbr desktop tu, pernah baca komen Ain dekat orang terang macam mana nk buat tapi dah x ingt entry mana, care to explain it once again?hehe thanx in advance AIN! :)

Norain Ishak said...

faiz syahmi, haha.terimakasih atas ucapan selamat itu.

hur, haha. cup2 ain kurang faham, means that mcm letak gambar kita jadi gambar background blog ke?

kalau yang tu, camni,
1. pergi blogger.com hehe.
2. pergi design
3. pastu klik template designer
4. pastu nanti ada tulis Templates, Background, Adjust width, Layout, Advanced kat belah kiri.
5. klik Background. pastu explore laa.klik background image, nanti dia ada tulis upload image.

Ateey said...

dslr larr

Izuan said...

Ni sekadar berkongsi apa yg memg penting utk dibawak..

http://novaadila.wordpress.com/2009/08/28/pre-departure-list-of-things/

Beli baju banyak2 kalau x muat beg pn x gune. Alat2 elektrik bagai tu beli kat sini dah tersangat murah. Ebay dan amazon inshaAllah menjadi pojaan hati

TuJuH BeLaS said...

Tahniah dapat sambung belajar ke oversea... Doakan sy pn sambung ke luar nanti.. InsyaAllah.. ^^

Norain Ishak said...

atiqah, eh kau kaya.beli la satu untuk aku.

izuan, oh terimakasih atas link yang diberi and tips tersebut.

tujuh belas, insyaAllah, ada rezki dapatlah sambung belajr di oversea.