Tuesday, March 1, 2011

Bukan Panggilan Palsu


Assalamualaikum.

Amaran. Siapa yang tak suka bab kahwin, better jangan baca entry hari ni. Sebab aku akan membicarakan soal kahwin lagi hari ni. Lagi!

Tak tahu lah. Topik kahwin ke, nikah ke famous sangat lately ni. Hari ni pun dekat kelas Islamic studies, group Erna bentang pasal nikah khitbah. Or term yang famous di kalangan orang Melayu kita yakni nikah gantung.

Aku call mak aku tanya kabar semua, maklumlah anak penyayang kot. Banyak pulak cerita mak aku. Pasal rumah aku, nanti ada MB Negri Sembilan nak tanam pokok kat laman rumah aku. Rumah aku kan rumah tercun kat kampung tu. HAHA.

And then setiap kali sembang ngan mak aku, mesti aku mintak mak aku tolong doa dapat straight A and bla bla bla. Pastu dah sedap sembang saja lah cakap kat mak aku,

"Mak, kalau ain nak nikah khitbah, mak kasi tak?"

Mak aku kata, "Nikah khitbah pebenda?"

"Ala, macam nikah gantung lar. Nikah, tapi tak duk serumah and bla bla bla,"

As expected mak aku, " Memandai lah kau. Belajar pun tak habis lagi and bla bla bla,"

Ah down. Ceh. Mana ada down. Aku tahu lah kenapa mak aku tak kasi. Aku kan anak bongsu yang penyayang. Apa-apa pun, mesti dahulukan mak ayah aku dulu. So, as aku selalu cakap, senangkan mak ayah dulu.

" HAHA. Saje je cakap camtu. Mak ingat lagi tak budak bla bla bla yang mak pernah sembang dengan bla bla bla bla tu?"

Mak aku, "Haa. Orang negeri bla bla bla tu kan?"

"Yup-yup. Mak doakan lah bla bla bla. Ain dah 20 dah ni. Kang dah masuk hospital, bila kala entah nak mencarinyerr,"

Mak aku, "Iyolah haa,"

" Mak, doa nama sekian sekian tau,"

Mak aku, "Ye,"

" Serius ain cakap lah, ni kalau jadi menantu mak ni, mesti mak suka ar. Memang baik ar,"

Mak aku, senyap dengar aku berceloteh.

" Apa nama dia mak sekali lagi?" saja nak test.

Mak aku, " sekian sekian,"

" Okey mak, jangan lupa okey nama sekian-sekian, esok ain call ain tanya lagi,HEHE,"

And bla bla bla. Talian dimatikan. Lol. Ini bukan cerita palsu. Ini realiti. I'm 20 now or to be specific pada 15 Jun nanti. And orang sekitar aku sibuk sembang pasal jodoh. Eventho people keep saying, belajar lama lagi. Tapi, fasa kahwin tu akan sampai jugak one day kan?

So, is it wrong for me think about this jodoh thingy now?

Sekian, wassalam.

5 comments:

Amanina said...

sekian sekian XD


sekian, terima kasih

haz|rah said...

ak ske part bla bla bla n sekian sekian..
hahaha..
2lis je la kt blog nme org 2 weh..
org len bleh tolong doakan gak..
wakkakkaka

Norain Ishak said...

hanis, haha.

hazirah, lol.mana boleh doee.kantoi terus dengan budak kolej aku.HAHA.

farah said...

Salam. sori kalau xkenal XD
lompat2 blog smpai sini

btw, ade sorg batch kitorg da kawen, xcited lah,haha
even diorg mesir :http://mempelammanis.blogspot.com/2011/03/perkahwinan-itu.html

all the best exams! :)

Norain Ishak said...

farah, oho.pengantin nama nusaibah dengan qarafi tu kann?yang pengantin perempuan tu besfren kawan kat ky ni..

and thanks for dropping by!