Wednesday, November 3, 2010

Jenis-jenis Smart

Salam. Aku nak tanya, korang ni booksmart ke streetsmart? Tahu tak dua benda alah ni apa? Okeylah, kalau tak tahu, aku cuba explain mengikut daya kepahaman aku. Mengikut kamus Sanggojae ;


Booksmart : Mereka yang bijak menghafal dan menyatakan sesuatu ilmu
Streetsmart : Mereka yang bijak dalam mengaplikasikan ilmu untuk menyelesaikan masalah


Ada beza kan?So far, korang rasa korang ni smart yang mana? Ke tak smart? Oh, come on, jangan rendah diri dalam blog aku ok. Kita semua adalah insan yang smart. Cuma setakat ni, aku cuma tahu dua jenis smart je. And, aku rasa aku adalah booksmart. Tak bermakna aku smart sangat larh.


Kalau aku perhatikan kertas exam aku, bahagian untuk recall the knowledge, dapat markah, but when it comes soalan knowledge application and problem solving, otak aku jadi cramp, jadi slow. Nak tahu sebab apa? Sebabnya booksmart, hanya tahu membaca dan menghafal. Booksmart still berfikir but jumlah berfikir tu sangat-sangat kecil compared to streetsmart.


So, bila exam, soalan problem solving lah golongan booksmart akan selalu terkantoi. Dan mula lah salahkan soalan out of syllabus, takde dalam buku and bla bla. Hakikatnya, soalan susah itu tak susah if booksmart gunakan akal sepenuhnya untuk berfikir. Adeh. Entry hari ni bukan nak blame siapa-siapa, actually blame diri sendiri. Uhuh.


Sememangnya aku jeles dengan streetsmart. Penggunaan akal mereka berada pada tahap agak tinggi. And thus, bila keluar soalan problem solving, they can answer the question quite well compared to booksmart. Jujurnya, aku jeles dengan budak streetsmart. Bagi aku, they are the real smart people weyh.


Hari ni aku rasa malas tahap gaban. Sebab tu aku tulis entry macam ni, sebab nak ingatkan diri sendiri supaya jadi street smart. Zaman SPM dulu boleh lah nak jadi booksmart. But bukan zaman A-level. A-level examination akan membezakan golongan booksmart and streetsmart.


Aku percaya, untuk score exam next year, aku kena jadi streetsmart sikit, kena suka soalan problem solving. Aku tak suka problem solving, but aku kena suka jugak. Sebab that is asam garam bila dah jadi doktor. Kena problem solving jugak kan.


Kesimpulannya hari ini, aku kena train diri aku jadi :

  • Booksmart ( rajin mengadap buku)
  • Streetsmart ( suka berfikir dan suka problem solving)


Argh, bila nak start training ni..??Sekian, salam.

3 comments:

Fa said...

aku more streetsmart sbb aku tkrajin nk mengadap buku.
bosan.
haha.
ape2 pon, jom jadi dua2.

Ar. Pedophile said...

bookstreetsmart.


yeah.. im a genius.

Norain Ishak said...

fa, ok,aku jeles dengan kau.haha.oyeah,aku try jadi dua-dua.

faiz syahmi, genius??1+1=?