Friday, October 22, 2010

Belakang Tabir Kekecohan Freemason&Illuminati

Salam. Freemason. Illuminati. Freemason. Illuminati. Sejak akhir-akhir ni, banyak sangat orang bercerita pasal dua benda alah ni. Aku pun tak tahu sangat about this two things, but apa yang aku pasti, dua benda alah ni mempunyai tujuan untuk merosakkan akidah umat Islam.


Dalam orang duk sibuk kecoh-kecoh pasal ada sesetengah artis barat yang menjadi ahli illuminati, iklan raya tv3 yang ada unsur freemason, ketupat and lemang ada unsur illuminati and freemason and blah blah blah, respon aku adalah "erm".


Malas nak komen. Sesetengah orang maybe rasa, oh this is a hot topic and kena kecoh-kecohkan so that everybody knows that gerakan illuminati and freemason sedang bergiat dengan giatnya di Malaysia and blah blah blah. So, kena protect diri dari terjebak daripada two things ni.


For example, lagu Rihanna yang Umbrella tu. Ella in english means Allah, while La means Tiada. So, bila nyanyi ulang-ulang, lu pikir lah sendiri makna dia. Ya, bunyinya macam terpesong akidah. So, orang kata, jangan nyanyi lagu rihanna and blah blah blah.


Bagi aku, tak kisah lah artis itu ahli illuminati ke tak, kalau lagu yang kita dengar tu boleh buat kita lalai dari ingat Allah, tinggalkan je. Takyah nak layan. Terpesong akidah nyanyi lagu Rihanna dan nyanyi lagu yang melekakan, sama je effectnya.


So, bila people kecoh-kecoh about lagu-lagu barat ada unsur illuminati, aku rasa cam, erm. Sesetengah orang cepat sangat melatah bila sebut pasal freemason and illuminati ni. Tak perlu melatah, sebab banyak lagi benda yang mempengaruhi kita.


Lagi satu, pasal tutup aurat, pasal pergaulan lelaki perempuan. Orang banyak buat donno je. Yang illuminati and freemason ni jugak orang sibukkan. Come on lah, effectnya sama juga. Buat benda yang Allah larang, dapat dosa juga. So, bukannya dengan ikut illuminati je dapat dosa.


Pastu pasal lemang and ketupat ada unsur freemason and illuminati. Yang ni serius aku rasa, entah apa-apa entah. Semua benda nak kaitkan dengan illuminati annd freemason. Asal ada segitiga, freemason, asal cara bakar lemang je piano freemason. Tak paham betul. Jadi, aku pakai tudung bentuk segi tiga, aku pun orang nak kata sesat jugak??


Di sebalik orang semua sibuk-sibuk pasal dua benda ni, aku rasa, kita takyah nak kelam-kabut. Apa yang penting, jaga akidah sebaik-baiknya. Jauhkan diri daripada buat perkara yang membuatkan kita lalai dari mengingati Allah.


Semoga kita semua berada di dalam lindungan-Nya. Amin.

6 comments:

Muhammad Burn said...

slm... yg lemang tu bkn btl2 lah... tp sbgai sindiran kpd org yg tlampau taksub dan percaya...

saya setuju pasal tutup aurat tu... tp sbnrnya masalah yg wujud skrg bkn pasal aurat sahaja bahkan lebih besar... dunia dah nk kiamat kot...

FAUZAN said...

yup. kalau saya pun, open sikit.
tak payah kecoh2.
benda yang pelik2 cam ni nak kecoh sangat.
tapi benda yang memang da salah depan2 mata, tak kecoh plak.

izz junsu said...

erm, rasanye perlu tau ape tu freemason dan iluminati..supaya dpt protect diri..tp benda lain jgn lupala.. org malaysia ni fikiran tipikal je..terutama hbgn antara laki n pompuan..

kalau dah tunang je mcm ade lesen nak bwk pompuan tu ke hulu ke hilir..budak2 sek plak berkaple pegang2 tgn..msyrkat kita ni yg depan mata xnak dibendung..huu~

just my opinion la..hee

Norain Ishak said...

burn, yup, banyak sangat massalahnya zaman sekarang nie.bila sebut pasal kiamat, takut la plak.takut dipesongkan akidah.mintak jauhh..

fauzan, haha.tapi ada pulak kata, kalau kita tak kecoh, maknanya kita tak kesah terhadap agama sendiri..huhu

izz junsu, yup.perlu untuk kita tahu dan memantapkan akidah kita.

Ar. Pedophile said...

alemak..!! pasni takleh bakar lemang cara biasa dah la..~
kena bakar lemang guna dapur gas je.. huk. >.<

oke., aku tau some people being to sarcastic about malay things.

saje je derang nak bagi kita takut telebih.

come on la., tak rasa obvius sangat ke.? benda cerita dah lama kot. tetiba bebaru ni havoc satu malaysia. ada orang saja nak bikin chaos ke apa.?

Norain Ishak said...

faiz syahmi, no comment lah weyh.hope those yg mengkaji about these two things, dapat share info berguna pada kita semua. tapi yang tak bestnya, orang yang tak kaji, tapi kecoh2.