Sunday, November 15, 2009

cintan-cintun kemudian hari

Salam..
Hujan..hujan..hujan..
Minggu ini bumi lembah beringin asyik hujan..
Nak jogging waktu petang pun tak boleh..
Jadi,masa senggang yang ada digunakan untuk membaca..

And baru-baru ini..
Aku meminjam novel dari Resource Centre bertajuk..
Pelabuhan Kasih..
So far,aku dah bace one third novel tu..

Berbalik kepada tajuk entry kali ni,
“cintan-cintun kemudian hari”..
Paham ker?
Okey,aku nak cerita la nie..
Dengar kalo nak dengar..
Baca kalo nak baca..

Berdasarkan novel yg aku bace ni,
Aku telah mendapati beberape perkara yang aku rase obvious sangat dalam masyarakat kite khusunye mude remaje skang ni..
Antaranyer:

1)lelaki kalo selagi belum dapat tackle pompuan die suke,
punye la baik hati..
sanggup ke hulu ke hilir..
sanggup tolong ini..
tolong itu..
pastu bile dah dapat tackle,
hai..punye la baran macam singa..
ape kess?..
tetibe aku emo plak dengan watak Azril dlm novel tu..
lelaki2 sekalian,jangan la camni k..
kesian kaum hawa..

2)haa..ini pasal pompuan plak..
pompuan ni hati lembut..
ade sesetengah pompuan ni mudah jatuh hati..
kalo laki buat baik jer,dah terjatuh hati die..
pastu,kebanyakkan pompuan plak jenis yang setia..
lebih2 lagi kalo cinta pertama..
kalo boyfren die sakitkan hati die pun,die sabar..
geram2..geram ngan watak Fatin dalam novel ni..
baik sangat ngan boyfren die Azril yang sengal tuh..
wanita2 sekalian,tabahkan hatimu,
jangan mudah terjatuh hati..

3)bercinta semasa belajar..
anda bercinta semasa belajar?hati2..haha..
macam ancaman plak..
bukannyer aper..
kalo diikutkan novel ni,
waktu Fatin masuk alam pekerjaan,
dia dapat plak bos yg baik,caring..
bos tu plak syok kat die..
bayangkan korang ditempat fatin,
mesti korang serba sedikit la terpikir,
hai,ruginya aku bercinta waktu belajar dulu,
takkan nak tinggalkan boyfren skang and kawen dengan bos plak..
adoii..

Complicated kan?
So,pikir2kan..
Kalo wanita2 di luar sana yang masih belum bersuami
(aku tak suke gune ayat belum berboyfren)..
Marilah kita berdoa,
Agar dipertemukan dengan lelaki yang soleh,
Yang mempunyai masa depan,
Yang paling penting lelaki yang mampu membimbing kite ke jalan yang benar..

Walopun ayat2 aku ni macam cliché,
Tak kesah lar..
Sebab inilah harapan setiap perempuan..

Sekian,
Dari aku insan tidak sempurna..
Salam..=)

3 comments:

hans said...

bukan semua lelaki macam tu maaa

safiamira said...

pelabuhan kasih??
dh bace, bleh tahan laaa
fazil tu caring sgt... muahahaha

cekadak said...

hahaha..mcm penah bca jep novel nih...ngeee~