Saturday, June 27, 2009

orang berniaga hanya nak untung!!

salam..
adekah korang merupakan sorang peniaga?..
usahawan?..
atau same waktu dengannyer..?

ape tujuan korang berniage?..
ape?..
aper?..
jawab la weyh..
nak untung!!

erm..
utk post kali ni,
aku menuntut kerajinan korang utk bace dialog di bawah..

mase: last week
lokasi: through handphone
antara siapa: antara ayah aku dan somebody yang kerja dengan sebuah syarikat yang femes dengan tonik hati..
(kalo bukak paper,tak sah tak jumpe iklan tonik hati ni)

ayah aku:
kalau amik ubat blablabla tonik hati ni boleh menyebabkak kebocoran saluran darah di hati ker?(sebab after 3 to 4 days ayah aku makan ubat ni,ayah aku muntah darah)
orang nk untung:
ye, memang boleh menyebabkan kebocoran saluran darah
ayah aku:
jadi, macam mane yer, sebab saye muntah darah selepas makan ubat blablabla tonik hati ni?
orang nk untung:
kalau macam tu encik kena pergi hospital untuk tambah darah lar..

see..
betapa orang ni tak bertanggungjawab terhadap produk dier jual..
company ni cumer tunjuk2 testimonial yang berkesan jer..

apekah 'org nak untung' ni tahu yang muntah darah tu boleh bawak maut..!
brengset jenis apekah dier?..
jenglot!

dah la ubat tu rm1000++..
saba je lar..
dulu waktu promot,bukan main lagi..

utk pengetahuan korang,
hati ini takde ubat sampai sekarang..
and i wonder,
how this 'company' boleh kate ubat die berkesan sedangkan scientist pun tak jumpe penawar bagi ubat hati..
bangeng..

bace nie!!
ini petikan from phamplet yang aku amik waktu g teman ayah aku buat check up hati..

some HERBAL SUPPLEMENTS(ini ubat blablabla tu lar) claim to protect the liver from scarring..
these are being studied, but NONE have yet been medically proven to do what THEY claim..
keep in the mind that NATURAL doesn't mean SAFE..
HERBS can damage your liver or interact with medications that you take..

so what?..
isk..
aku pun tak tak tahu nape aku bengang ngan company tuh..
waktu dorang nye orang datang kat umah utk ubat tonik hati tu,
die promote la skali botol al-jabbar
(hahha..terbongkar sudah)
org tu cakap la gune air from bekas al-jabbar tu lagi elok dari gune air bio aura yg pasang kat singki tuh..
tup2 skang ni,
company dorang pun ade al-jabbar kat singki tuh..
ape kezzz..?

hurm..
tak tahu nak kate ape..
berniaga tu sumber rezeki yang paling bagus..
tapi bile berniage tu,
jangan la pikir untung jer..
especially kalo jual benda utk makan ni..

last but not least,
before nak beli ape makanan supplement,
fikir dulu sebelum beli..!
family aku da terkene,
so aku taknak family korang terkene..

and bukan tujuan aku menulis di sini utk menjatuhkan company itu..

salam..

p/s-aku tak suke orang jual air kat pasar malam yang gune air paip!


2 comments:

zOuL_iMMe said...

salam...
norain,
betul ckp ko..mmg ade byk beza dgn maksud 'berniaga' dgn 'mencari rezeki HALAL'..
pelik,mereka yg menjual tonik hati itu juga mempunyai masalah hati yang sama,malah lebih kronik dan kritikal..teringat sabda Rasulullah SAW: "sesungguhnya hati manusia itu boleh berkarat seperti berkaratnya besi.."
harap tidak ada lagi yg tertipu dgn syarikat tersebut..
mungkin ayah ko boleh membuat aduan agar org lain tidak ditimpa mudarat yg sama..
mengenai air pula,menurut sedikit ilmu yg ako ada,selain air zam2 anugerah Yang Maha Esa, air RO,ataupun Reverse Osmosis adalah lebih baik kerana air tersebut hanya mempunyai molekul oksigen dan hidrogen sahaja justeru membantu menyingkirkan lebih byk kotoran dlm badan.

ako doakan semoga ayah ko cpt sembuh..
amin..

AiMi HumAirah said...

boleh tny ayah awak sakit apa yg mkn tonik hati tu?saya baru ingat nk beli.