Sunday, May 31, 2009

mulutku ulser

salam sumer..
adoi..
sakit2..
dudududduduu...

hmm..
just nak bagitahu..
mulut aku kena ulser..
dah ar betul2 kat bibir bawah kat tepi..

so,kalo kena kat situ..
adoi..
takyah cakap ar sakit macam mane..
nak makan pun susah..
kesian aku..

baru tadi aku letak ubat utk ulser..
kakak aku yang bawak..
hope ubat tu berkesan..

before ni kalo kena..
elok sendiri..
ni,cam taknak elok jerk..

ape punca ulser mulut??..
sape2 tahu??..
kalo tahu,bagitahu yer..
ehehhe..

gelak pun tak bleh gelak sesuke hati..
sebab mulut boleh bukak kecik jerk..
adoi..

tapi..
aku sabar je lar..
sumer yang terjadi ada hikmahnya..
antara hikmahnya..
ialah..

+practise gelak dengan sopan santun dan penuh keayuan(hahah!) sbb bibir sakit+

+supaya jumlah pengambilan makanan aku dapat dikurangkan sebab waktu ayah aku duk hospital,aku makan giler2.so,bile kena ulser,takleh makan+

+dapat pahala sikit.orang yg sabar t'hadap dugaan kan dapat pahala dari Allah s.w.t kan.kalo ditimpa kesakitan,maknenye Allah nak hapuskan dosa2 kecil.aku ni kan slalu je buat jahat(heheh..mane de)+

erm.itulah hikmah yang paling dapat aku lihat..
ermm..
skang mulut tengah kebas..
so,takde la rase sakit..
tapi sesekali ubat tu ditertelan oleh aku..
so rase pahit sikit..

okeyh..
doakan bibir aku cepat sembuh yer..
mekasih..

4 comments:

oh,fatin ◕‿◕ said...

aku baru lepas sembuh ulser..
akunye kna kat gusi tepi,,
sebijik ase cm skit gigi,,

betoi3,,bnyak hikmahnya,,aku ley berdiet,,
hnya bnyakkan minum air je,,huhu

afnan said...

aku taw sebabnye nape..
kuikuikui =.=

anyway,semoga cepat sembuh

balloonmushroom said...

sbbnyer.. kurang air..
ko bnyk mkn sngt kot..
smpai lupe nk minum air..
hehehehehe..
minum air bnyk2..
xpn ltk garam tmpt ulser tu..
hehe..
papepn ad hikmah d sebalik sesuatu kesusahan tuh..
SEMOGA TABAH!! hahahahahaha..

galaxy_hunter91 said...

Ulcer biasanya disebabkan oleh physical or chemical trauma, infection from microorganisms, medical conditions or medications, cancerous and nonspecific processes. Atau bahasa yang lebih mudah lagi tak jaga kebersihan mulut. Kuikuikui.... Ulcer juga boleh disebabkan stress, fatigue, illness, injury from accidental biting, hormonal changes, menstruation, sudden weight loss, food allergies and deficiencies in vitamin B12, iron and folic acid. Rajin2 lah jaga kebersihan mulut. Hahax!