Thursday, February 13, 2014

GP Attachment in Newmarket Day 4

Assalamualaikum.


Amboi kemain istiqamah aku update blog. Bukan apa, daripada tulis logbook, baik tulis kat blog, kot kot ada yang bermanfaat. But before that, nak tunjuk la sikit scenery di Newmarket ini.








So, hari ni belajar mengenai asthma and its management based on British Thoracic System. First, apakah itu asthma? Keypoints yang GP highlightkan,


  • Asthma is reversible, so bagi medication untuk reverse kan dia. Kalau tak dicontrol, nanti boleh jadi irreversible, lagi payah.
  • Mucosal inflammation due to hyper responsiveness towards allergen --> mucosal edema --> mucus accumulatio --> bronchoconstriction

Bila kita listen to the lung, bila dengar ada wheeze, mahupun crackles, kita might be confused sama ada nak bagi antibiotic atau nak kata yang dia ni ada asthma. So what commonly doktor buat ialah bagi antibiotik dulu kalau dia ada fever (sign of infection eyh). Tapi kalau takde fever, then things gonna be a lil bit complicated. 


Kita selalu ingat yang kalau greenish sputum tu signs of infection and menolak possibility it could be asthma. My GP said, that's totally wrong. Sebab asthma pun ada je possibility ada white cell dying hence turn to be green. 


Now let's see BTS management of asthma. 




Apa-apa pun GP kata ni sekadar guideline je. Kadang-kadang untuk budak-budak, bagi ke step 2 terus, which means use preventer all the time sebab kadang-kadang budak-budak bukan tahu sangat bila asa dia patut guna inhaler SABA. 


Pastu hari ni jugak belajar cara nak guna inhaler. Haha. So tadi pun try lah cara nak pakai. Ingat senang, rupanya kalau aku ni asthmatic, memang salah ah teknik. Paling tak leh bla masa try inhaler yang diskus tu. GP kata suck in, aku pergi bloww. Lol,,, confused blow and suck macamana haha.





Hari ni jugak pergi dua rumah patients sambil tu menghayati scenery. Subhanallah sangat cantik okey haha. Rasanya macam nak cakap je kat GP, boleh tak stop kejap nak ambik gambar haha. Siap ada windmills kat satu kampung ni. Lalu kat Meelin, ada Ireland's The Highest Village, boleh search kat google. 


So, jumpa seorang pakcik ni, terlantar kat rumah with life support. Dia ada mitral valve regurgitation end stage. Phewww. So boleh dengar lah systolic murmur dia tadi. And you know what, muka pakcik tu happy je sepanjang masa. So, apakah alasan kita untuk bermuram durja dengan kesihatan yang masih baik ini?


Next pergi rumah satu pakcik ni dia ada lung cancer. So tadi macam ada wheezy sound sikit. And siap ada oxygen juga. Again, as I told my GEM partner, aku impress gila dengan elderly kat sini. They know all their medication and now what it is used for. Perh. Macam kita kat malaysia, yang muda-muda pun bukan kisah pun pasal function ubat-ubat ni. 


So itu je lah sharing hari ni. Other thing, hari ni Betty yang kerja kat klinik GP tu tanya apa perasaan dapat kat sini. Aku cakaplah excited sebab bosan duk Cork, hahaha mohon orang Cork tak halau~ Aku cakaplah bila buat rotation luar ni feel more international sebab kat Cork ramai Malaysian, so macam derrr~ Belajar oversea tapi kawan dengan Malaysia je.


Jadi bila duk kat ceruk rantau ni, at least bertambah lah kawan-kawan not yet a muslim. Dee Dee, canadian girl, budak graduate-entry, dia dah ada degree in history pun, tapi entah camne nak jadi doktor pula. Then Paul, my GP partner, ada degree in aeronatical engineering, OMG, pastu kerja business family 3 tahun, then tetiba nak ambik medicine. Not sure Dee Dee umur berapa, but Paul 27 tahun and dia kata dia macam dah tua, haha pastu aku buat lawak sengal cakap, man's life start at 40! HAHA. 


Tu lah mencabar sebenarnya partner GP lelaki ni. Sebab rasa macam hipokrit je kita ngan muslimin kemain jaganya, tapi kalau yang not yet muslimin ni macam tak kisah je. Takpelah, ambik tu cabaran menguatkan pegangan. 


Okey people, sekian wassalam. 

No comments: