Tuesday, June 11, 2013

I Still Feel Like A Kid

Assalamualaikum.


Ahhh legaaaaa. Akhirnya result exam dah keluar juga. Aku dari pagi duk refresh tab results, tup-tup aku lepa sikit, nasrah cakap result dah keluar. Aku pun check laa. Alhamdulillah, semuanya datang dari Allah, aku sekadar berusaha, dan selebih-lebihnya Allah jua yang bagi.


This time, debaran nak dapat result ni macam nak dapat result a-level. Haha. Aku terfikir, habislah kalau BH aku fail, kena balik Cork awal, takleh raya kat Mesia, kena practise buat essay. Sebab seriously, aku paling cuak subjek BH. Sebab ianya subjek yang aku tak boleh nak estimate berapa banyak markah yang aku boleh dapat. But, alhamdulillah, Allah lembutkan hati examiners to give marks more that what I've expected. Mungkin juga berkat hanya pernah ponteng sekali kelas BH, hihi.


To analyse the results: ada 7 subjek. (Haha, saje aku letak link entry masa musim exam)

1) FM neuroscience
http://dunianorain.blogspot.com/2013/05/not-so-random-thoughts-after-exam.html

2) FM bone, renal, reproductive
http://dunianorain.blogspot.com/2013/05/nsrtae-bone-renal-repro.html

3) pathology
http://dunianorain.blogspot.com/2013/05/not-so-random-thoughts-before-exam.html

4) clinical science and practise
http://dunianorain.blogspot.com/2013/05/fifteen.html

5) ssm : science in society
http://dunianorain.blogspot.com/2013/05/mintak-derma.html

6) bh : person, culture and society (mcm psychology, public health)
http://dunianorain.blogspot.com/2013/05/not-so-random-thoughts-after-exam-bh.html

7) pharmacology
http://dunianorain.blogspot.com/2013/05/not-so-random-thoughts-after-exam_10.html



Got first class honours for the first five subjects and honours for the last two subjects. Results hari ini, bukannya untuk dikenang-kenang, terus dikaburi rasa gembira, tetapi seharusnya menyedarkan aku bahawa:


Ain, hang dah besar. Hang nak masuk third year dah. Yes, you have got good grades in the summer exam, but do you still remember what you have learnt in your first and second year?

Ain, what are your preparation to be a third year medical student? You are almost halfway to grad as a doctor. Clinical years are very crucial in your life as medical student. Dont screw up. You have to work hard from now on.

Ya Allah, cuak kot nak masuk third year. Macam tak caya, aku dah selesai 2 tahun pengajian pre-clinical. Nak masuk clinical years dahhh! Ready ke tak ready, bolos saja dinding ituuuu! Tapi agak-agak ah nak bolossss. I need some time untuk layout what i have learnt in those 2 years and plan properly. Also, my planning as to be a better daie for ummah. Kena seiring dan sejalan dan sejoli, haha.


For now, just want to share a bit of my experiences as a second year medical student. Aku rasa life aku agak busy. When most of the people, hanya ada komitmen study, aku ada komitmen lain juga selain study. Mostly aktiviti aktiviti to be a better daie. Dan second year aku rasa, aku struggle lebih sikit kalau nak compare masa first year. Kena planning dengan hati hati, kena planning dengan realistik. Sometimes kena make more efforts untuk buat mind maps. And kalau rasa notes tu kemas, share with your frens who you think need it the most(sorry sometime I'm being selective) Dan bukti struggle aku, ada masa kena stay up, ada masa force myself to wake up a lil bit more early then usual just to revise. I did that not because study last minute, tapi haha, untuk mencukupkan my revision for the 3rd time. Kena review banyak kali, supaya melekat dalam kepala.


Apa-apa pun, semua orang ada cara masing-masing. Untuk clinical years ni, cara study pun mesti lain, tak boleh lah nak harap lecture notes macam pre-clinical years kan. The key point, I have to work much more harder!





Semoga Allah permudahkan jalan untuk aku and sahabat-sahabat semua dalam tahun mendatang, insyaAllah.



Sekian, untuk next entry, I should oredi have proper plan for third year med. InsyaAllah.










- Posted using BlogPress from my iPenyayang

2 comments:

Amanina said...

Ainnn, tahniah! :D Hehe mesti berdebar2 kan tunggu result. Kat sini, final exam semua duk oral ja, results pun on the spot lepas habis exam. Lain sikit cara nervousnya. Haha.

Tahniah lagi sekali! Moga kejayaan ni dapat teguhkan lagi diri dalam mengejar cinta Allah ya!

Norain Ishak said...

Hanis, insyaAllah.. Semoga Allah kurniakan kejayaan yg meningkatkan ketaqwaan padamu juga :))