Friday, September 23, 2011

Nasib Chef Yang Bukan Master

Assalamualaikum.



Awan cork.


Baru selesai main masak-masak nasi goreng sorang-sorang kat dapur. Roomate aku ada anat practical and suh aku masak. Masak nasi goreng je lah brader. Itupun guna perencah pastu tambah cukup rasa. Sedap ke tak sedap, tak tahulah. Cuma nak bagitahu kat tipah, redha je lah rasa makanan yang aku masak. Hehe.


Aku memang fail gila bab dapur. Mintak maaf lah bakal suami and mak mentua. Tadi goreng-goreng guna sudip pun terkial-kial.


Masa kat taiping, masa kat ky, takyah pikir nak masuk dapur. Makanan orang sediakan. Balik rumah pun, time kenduri besar je aku duduk dapur. Kalau tak, anda boleh cari saya di ruang tamu sedang menonton televisyen.


Actually, hari-hari aku masuk dapur, tapi just nak cuci pinggan periuk cawan gelas semua tu je lah. Plus, time mak aku masak, memang ohhh sumpah lah jarang gila mak aku panggil suruh tolong kat dapur. And aku just kurang sikit lah bab-bab nak masak-masak ni.


Luckily, kat cork, ada orang terer masak jadi roomate. Kena lah menuntut ilmu dari dia. Hoho.


Malam tadi, housemate Irish ada party kat mana entah. Pukul berapa entah diorang balik. Aku rasa around 2.30am macam tu ah sebab macam bising-bising. And roomate aku pun, ringan mulut tanya pasal hows the party. And housemate Irish cakap,


" It was really good. It was the best night bla bla bla,,,"


Haha. Cuba aku cakap macam tu, confirm kena buang family. Kat dapur tu, adalah beberapa tin and botol kaca yang aku pun tak sure apakah ia.




Oh semalam aku masa masak-masak kat dapur, housemate Irish pun ada sekali dengan seorang guy. Aku ngan roomate cakap bahasa melayu, diorang cakap omputih ah. Tetiba rasa seronok pulak cakap pasal diorang guna bahasa sendiri. Untuk make sure diorang tak paham apa yang aku cakap pasal diorang, guna bahasa melayu yang betul lah without any english word. Cewwah.


Dan tetiba rasa lebih menghargai Bahasa Melayu di tempat orang. Poyo habis akak ni dowh.


Okeylah, jom study. Sekian, wassalam.

7 comments:

haz|rah said...

sme mcm aku bleh x!!
nk kutuk org2 sini ckp bhse malayu jerr..
so ckp kuat2 pon xde msalah.. hahahha
best gilerr!

tipah said...

lme suda xcomment..heeee..ak bkn master pn msk ni..bantai je...sbb kalau sedap xkan la owg tu puji ckp hmm..bole la...bole mkn la...etc..kan??????? hahaha..=)

ainthanish mom said...

tipah sgt2 lucky dpt makan nasi goreng ko..aku pun tak penah tau makan nasik goreng

Amanina said...

nak tergelak baca komen akak ko :D

Norain Ishak said...

hazirah, coooollll!

tipah, derrrrrrrrrrrrrrrrrr,,

along, ah masak sendiri la ko.

hanis, :D

AreHadi82 said...

ain, nnti ko balik, aku nak rasa nasik goreng cheese yer.... dah terkeliur ni... :-)

najwa said...

aku pn nk kutuk2 ckp bahasa melayu..ngan alia sama je..haha
puas..